TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı Sözleşmeleri İmzalandı
Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, "TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı" imza törenine katıldı.
Yapay zeka teknolojilerinin ürün ya da çözümlere dönüştürülmesine katkı sağlamayı ve Türkiye Yapay Zeka Ekosistemini daha da ileriye taşımayı amaçlayan "TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı" imza töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımı gerçekleştirildi.
Çağrı kapsamında desteklenen projelere ilişkin düzenlenen imza törenine, Sakarya Üniversitesi’ni temsilen katılan Rektör Prof. Dr. Hamza Al, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve proje ortağı olan işletmelerle sözleşme imzaladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Önümüzdeki dönemde Yapay Zekâ Dönüşüm Programlarıyla; yapay zekâ teknolojilerinin üretim süreçlerinde kullanımını daha da yaygınlaştıracağız. Yerli ve özgün yeni yapay zekâ modellerinin doğmasını sağlayacak girişimleri, somut adımlarla desteklemeyi sürdüreceğiz. Türkiye’de hiper ölçek veri merkezlerinin kurulmasını hızlandıracağız.” dedi.
Bakan Kacır, Yapay zekâ alanında millî ürün ve çözümleri destekleyen Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı’nın dördüncüsünün de tüm paydaşlara önemli kazanımlar getireceğine işaret eden Kacır, “İnsanlık, tarihin en köklü dönüşümlerinden birine tanıklık ediyor. Teknolojide yaşanan çığır açıcı gelişmeler; üretim modellerinden bireysel yaşam pratiklerimize kadar hemen her alanda, kapsamlı ve derin bir yeniden yapılanmayı beraberinde getiriyor. Dijital devrim olarak da nitelendirebileceğimiz bu sürecin tam merkezinde yapay zeka teknolojileri yer alıyor” diye konuştu.
Sakarya Üniversitesinden İki Büyük Başarı
Araştırma, bilim, üniversite-sanayi işbirliği, topluma katkı, eğitim, kalite, sürdürülebilirlik, gibi konuların yanı sıra Yapay Zeka, Siber Güvenlik, Teknoloji gibi konulara da özel önem gösteren Sakarya Üniversitesinde yürütülen çalışmalar meyvelerini vermeye devam ediyor.
Sakarya Üniversitesi, TÜBİTAK- 1171 Yapay Zeka Ekosistem 2024 çağrısında büyük bir başarıya imza atarak iki farklı projesi kabul edilmişti. SAÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçen Çetinel’in yürütücülüğünü yaptığı Varaka Kağıt San. A.Ş. ve Vechür Havacılık Yapay Zeka ve Tarım Teknolojileri San. Tic. Ltd. Ş. konsorsiyumundaki ‘Atık Kağıt Balyalarının Yapay Zeka Destekli Ayrıştırılması ve Geri Dönüşüm Kalitesinin İyileştirilmesi’ projesi ile Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ünal Çavuşoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı Assan Elektronik İmalat Pazarlama San. ve Tic. A.Ş. ve İlge Yapay Zeka Robotik Yazılım A.Ş. konsorsiyumundaki ‘Yapay Zeka Destekli Elektronik Kart Kalite Kontrol Ünitesi’ isimli proje, 1171 çağrısında kabul edilen projeler arasında yer aldı.