Tarih Konferanslarının 65. Oturumu Gerçekleştirildi

Tarih Konferanslarının 65. Oturumu Gerçekleştirildi
06.12.2022
819
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Tarih Bölümü tarafından düzenlenen Tarih Bölümü Konferanslarının 65. oturumu “19. Yüzyıl İstanbul’unda Okurlar ve Okuma Mekânları” isimli konferansla gerçekleştirildi.

Bağımsız araştırmacı Dr. Elif Sezer Aydınlı’nın katılımıyla gerçekleşen konferansta, Dr. Aydınlı insanların genellikle popüler kültür kitaplarını tercih ettiğini ve sahafların da bu kitaplara odaklandığını söyledi. 19. Yüzyıl İstanbul’unda kitapların kiralandığına değinen Dr. Aydınlı, okuyucuların kiraladıkları kitaplara yazılar, çizimler ve mühürlerle iz bıraktıklarını belirtti.

Okunan kitaplarda iz bırakmanın iyi yanının okuyucular arasında etkileşimin artması olduğunu ifade eden Dr. Aydınlı, bu durumun şimdiki zamanı da aydınlattığını söyledi. Dr. Aydınlı, bu kaynakların takma isimler, zamanın şartları, insanların etkilendiği olaylar açısından önemli kaynaklar olduğuna değindi. Dr. Aydınlı, ciltler halinde oluşturulan ve okunan bu kitapların herkes tarafından kolayca anlaşılabilmesi için okunaklı ve yalın bir dille yazıldığını ifade etti.

19. yüzyılda kitapların resimler ve yazılar içermesinin sebebinin kayıt altına alma isteği olduğunu ifade eden Dr. Aydınlı bunun toplumsal hafızaya ve paylaşılan değerlere de etki ettiğini söyledi. İstanbul’da bulunan bin 300 okuma mekânının 900’ünün kahvehaneler olduğunu dile getiren Dr. Aydınlı, okuma etkinliklerinin İstanbul’un ticaret ve sosyal hayat bakımından hareketli yerlerinde gerçekleştiğine değindi.

Haber: Fatma Şimşek

Fotoğraf: Furkan Uslu

 
819 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.