Sürdürülebilirlik Kurumsallaşmaya Bağlı

Sürdürülebilirlik  Kurumsallaşmaya  Bağlı
21.10.2014
1.269
A+
A-

Hamamcıoğlu firması üst düzey yöneticilerinden Serra Hamamcıoğlu Taşkent, Sakarya Üniversitesi’nde tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde ‘Aile İşletmelerinin Sürdürülebilirliği ve Başarısı’ konulu konferansta konuşan Serra Hamamcıoğlu Taşkent , Türkiye’deki aile işletmelerinin önemine değindi. Taşkent,  “Türkiye’de bugün şirketlerin yüzde 95’i aile şirketi. Aile şirketleri Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 70’ini temsil ediyor. Dünyaya baktığımızda ise bu oran yüzde 60 ve yüzde 95 arasında değişiyor. Genele baktığımızda aile şirketleri ülke ekonomilerinde çok önemli bir yer tutuyor” dedi.

Ülke ekonomileri için önemli bir yeri olan aile şirketlerinin kuşaklara aktırılmasının zor olduğunun altını çizen Taşkent, “Dünyada şirketlerin birinci kuşaktan ikinci kuşağa aktarılma oranı yüzde 30, üçüncü kuşağa geçme oranı yüzde 10, dördüncü kuşağa geçme oranı ise sadece yüzde 3. Ben şirketimizde altıncı kuşağı temsil ediyorum. Yaptığım araştırmalara göre bir aile şirketinin beşinci kuşağa aktarılması 500’de 1 ihtimal” şeklinde konuştu.

Şirketlerinin altıncı kuşağa ulaşmasının başarısından bahseden Taşkent, “Eliminasyon, yetiştirme, profesyonelleşme ve kurumsallaşma, başarı ile sürekliliği getirir. Bizim şirketimizde her jenerasyondan bir ya da iki çocuğun şirket içerisinde çalışılmasına izin verilmiştir. Şirket değerlerini alt jenerasyondan gelen kişiye işlediğiniz zaman ve eğitimi doğru verdiğinizde, bu kişiler şirketlerinde çalışmaya başladıklarında, şirketin genetiğiyle uyuştukları için çok daha başarılı oluyorlar. Yani doğru insanı elemine ediyorsunuz, doğru zamanda planlıyorsunuz, doğru yetiştirip, doğru eğitiyorsunuz, sonra da şirkette söz sahibi olmasına izin veriyorsunuz. Bunları yaparken atlanmaması gereken en önemli etken profesyonelleşme ve kurumsallaşma. Sadece şirketi kurumsallaştırmak yetmiyor, aileyi de kurumsallaştırmak gerekiyor. Biz bunları başarmış bir şirketiz” dedi.

Konferansın sonunda SAÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Dil, Serra Hamamcıoğlu Taşkent’e çiçek ve plaket takdim etti.

21/10/2014 –  MA


1.269 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.