Sözleşme Yapılmaması Mağduriyet Yaratıyor

Sözleşme Yapılmaması Mağduriyet Yaratıyor
09.03.2017
1.000
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından “Mühendisler İçin Sözleşme Yönetimi ve Uygulamaları” başlıklı bir konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan konferansa TÜBİTAK BİLGEM Sözleşmeler Müdürü Yusuf Çalık konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta hukuki sözleşmelerden bahseden Çalık, sözleşmeyi “iki taraf arasındaki sorumlulukların ve hakların yazılı bir metin olarak hukuki zemin üzerine oturtulması” olarak tanımladı. İş ortaklığı ya da bankacılık gibi birçok alanda yapılan her işe karşılık bir sözleşme yapıldığını ifade eden Çalık, “Sözleşmeler her iki tarafın beklentisi, yapılması gereken şeyler ve işin ne zaman başlayacağı ya da ne zaman biteceği gibi konuları hukuki olarak maddelere döküyor. Eğer bu maddeler yerine getirilmezse veya zaman aşımına uğrarsa, yapılan sözleşmeler mağdur olan tarafın haklarının korumasında yardımcı oluyor” dedi.

İstenmeyen maddeler çıkarılabilir

Ancak bu konuda bir mağduriyetle karşılaşıldığında nereye müracaat edilmesi ya da hangi kuruma başvurulması gerektiğinin bilinmediğine dikkat çeken Çalık, şöyle devam etti: “Bu nedenle çoğu zaman sözleşme yapılmıyor. Kişiler arası olan bağa güveniliyor. Bu yanlış bir şey. İki arkadaş bile ortak olsa, aralarında resmi bir sözleşme olması gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde mağduriyetlerin yaşanılması kaçınılmaz oluyor. O yüzden bir iş atılımında bulunacağımız zaman ilk olarak bir sözleşme yapmamız, tarafların görev sorumluluklarını yazılı hale getirmemiz gerekiyor. Ayrıca sözleşmelerde tarafların hoşuna gitmeyen veya olmasını istemediği maddeleri belirtmeye ve sözleşmeden çıkarmaya hakları vardır.”

Soru cevap bölümü ile devam eden program sonunda konuşmacıya teşekkür belgesi verildi.

09-03-2017 / Cansu Evcim
1.000 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.