Sosyal Bilimler Lisansüstü Programlarına Yoğun İlgi

Sosyal Bilimler Lisansüstü Programlarına Yoğun İlgi
22.06.2016
1.914
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatih Savaşan, lisansüstü programlara yoğun ilgi olduğunu söyledi. Savaşan, başvuruların 24 Haziran Cuma günü sona ereceğini hatırlattı.

Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatih Savaşan, lisansüstü programlara başvuru koşulları ve yeni açılan programlar hakkında bilgiler verdi.

Dil şartı kaldırıldı

YÖK’ün yayımladığı yeni yönetmelik çerçevesinde hazırlanan SAÜ Lisansüstü Yönetmeliği ve Senato Esasları’nın birçok yeniliği içerdiğini belirten Prof. Dr. Savaşan, “Bilindiği gibi yabancı dil tezli yüksek lisansta mezuniyet koşulu idi. Yeni düzenlemede dil konusunda değişiklik yapıldı. Anabilim dalları isterlerse ön şart koyabiliyorlar. Enstitümüz anabilimdallarından beşi yabancı dili ön şart olarak koydu. Mevcut öğrencilerimiz kendi anabilim dallarının koyduğu dil şartına bağlılar. Diyelim ki herhangi bir bilim dalı dili ön şart olarak koyduysa, öğrenciler o şarta tabiidir. Bir anabilim dalı bu konuda şart getirmediyse daha önceki öğrencilerde dilden muaf olmuş olacaklar” dedi.

Yeni bölümler açıldı

Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün yüksek lisansta 1098, doktorada 157 olmak üzere toplam 1255 kontenjanla ilana çıktığını belirten Prof. Dr. Savaşan, yüksek lisansta “Görsel İletişim Tasarımı” doktorada ise “Sağlık Yönetimi”, “Yönetim Bilişim Sistemleri” ve “İslam İktisadı ve Finansı” programlarının ilk defa bu yıl öğrenci alacak yeni programlar olduğunu söyledi.

Tezsiz yüksek lisans programları ile ilgili olarak, YÖK’ün yayımladığı yönetmelik çerçevesinde önemli değişikliklerin yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Savaşan, “Tezsiz Yüksek Lisans programları yeni yayınlanan yönetmelikle beraber maksimum 3 dönemle sınırlandı. Bu süre içinde mezun olamayanların ilişikleri kesilecek. Bu yüzden biz de programlarımızı revize ettik. Öğrencilerimiz iki dönemde derslerini ve projelerini teslim ederek mezun olabilecekler. Böylece gerekli krediyi veya projeyi tamamlayamayan öğrencilerimiz bir dönem daha kullanma imkanı bulacaklar” diye konuştu.

Türkiye’de tezli ikinci öğretim yüksek lisans programları açan ilk Enstitüelrden biri olduklarını ifade eden Prof. Dr. Fatih Savaşan, “tezli ikinci öğretim yüksek lisans çalışan ama akademik kariyeri de önemseyenler için önemli bir imkan sunmaktadır. Mali Hukuk ve Turizm İşletmeciliği tezli ikinci öğretim yüksek lisans programlarımız yoğun ilgi gömektedir” dedi.

Güçlü kadro kaliteli eğitim

Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki lisansüstü programların güçlü eğitim kadrosu ile kaliteli eğitim verdiğini ifade eden Prof.Dr. Savaşan, “Yüksek lisansta yeni ve ilgi gören programlardan bir tanesi de İslam Ekonomisi ve Finansı programıdır. Türkiye’de bu alanda lisansüstü eğitimi başlatan ilk üniversiteyiz. Bu alanda doktora programımız için şu anda başvuru almaya başladık. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programına ilan edilen kontenjanın 7 katı kadar başvuru alıyoruz. Disiplinlerarası nitelikteki bu programlara başta katılım bankaları ve BDDK gibi ilgili kamu kurumlarından oldukça yüksek başvuru alıyoruz” dedi.

Sakarya Üniversitesi’nin lisansta olduğu gibi lisansüstü eğitimde de iddialı olduğunu belirten Prof. Dr. Savaşan, “‘Yönetim Bilişim Sistemleri’ gibi ‘İslam İktisadı ve Finansı’ gibi ‘Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyet Tarihi’ gibi çok fazla benzeri bulunmayan programlarımız var” diye konuştu.

Üniversitelere eğitim desteği

Sakarya Üniversitesi’nin diğer üniversitelere lisansüstü eğitim alanında destek verdiğini belirten Prof. Dr. Savaşan “Üniversite olarak Karabük Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Bartın Üniversiteleriyle bir protokol çerçevesinde ortak yüksek lisans ve doktora programları yürütmekteyiz. Bu programlar, Spor Bilimleri Fakültesi bünyesinde Kocaeli Üniversitesi ile yürütülen hariç, Enstitümüz desteği ile yürütülüyor. Bizim akademisyenlerimiz açılan programlara destek veriyor” şeklinde konuştu.

Deneyimli öğrenci, başarılı öğrenci ve bütünleşik doktora

Enstitü bünyesindeki yeniliklerden de bahseden Prof. Dr. Savaşan bu yıl ilk defa “deneyimli öğrenci alacaklarını söyledi. “Deneyimli öğrenciden kastımız, en az 3 yıl saha tecrübesine sahip öğrencilerdir” diyen Prof. Dr. Savaşan, “Deneyimli öğrencilerin bir proje ve niyet mektubu ile birlikte anabilim dallarına başvuruda bulunması gerekmektedir. Bunun amacı üniversite-sivil toplum-sektör ilişkilerini geliştirmektir” şeklinde devam etti.

Prof. Dr. Fatih Savaşan, bu dönem başlayan bir yenilik ile Sakarya Üniversitesi’nde başarılı olanlara ayrı bir kontenjanla yüksek lisansa kabul edileceğini, bölümlerinde ilk üçe giren öğrencilerin belirli bir sıralama dahilinde başvurularının değerlendirileceğini belirtti.

Bütünleşik doktora başvuruları ile başarılı lisans öğrencilerinin doğrudan doktoraya başlamak suretiyle zaman kazanacağına değinen Prof.Dr. Savaşan “Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü lisansüstü eğitimde kalitenin adresi haline gelmiştir” dedi.

22.06.2016 – YC

 
1.914 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.