Şiddet Tüm Zamanların Ortak Sorunu

Şiddet Tüm Zamanların Ortak Sorunu
25.04.2016
1.276
A+
A-

SAÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Çötok, “Çocukluğunda şiddet ortamına maruz kalan ve o ortamı deneyimleri içine kodlayanlar yetişkinlikte şiddet ortamını daha normal karşılıyor” dedi.

Ortak sorun
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Akıncı Çötok, geçen yılın son ayında gerçekleştirilen II. Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Araştırmaları Kongresi’nde açıkladığı şiddet araştırmasının detayları ile ilgili bilgi verdi. Şiddetin tüm zamanların ortak bir sorunu olduğunu ve birey noktasından bir sınır ihlali olduğunu kaydeden Nesrin Akıncı Çötok, kadınların şiddet geçmişlerinin şiddet algılarını doğrudan etkilediğini vurguladı. Çötok, “Kadınların yüzde 50’si çocuklukta hem ebeveynler arasında hem de kendisine şiddet uygulandığını ifade ediyor. Çocukluğunda şiddet ortamına maruz kalan ve o ortamı deneyimleri içine kodlayan çocuk yetişkinlikte şiddet ortamını daha normal ve kabul edilebilir karşılıyor. Bu durum şiddetin normal olarak görülme algısını da beraberinde getiriyor.  Nitekim araştırmada aynı kadınlarımızın bir kısmı maalesef şiddet görmede küçük de olsa kendilerinin de payı olduğuna inanıyor. Yine araştırmaya katılan kadınların bir kısmı ise şiddetin bazen gerekli olduğunu ifade edip, çocuklara şiddetin bazı durumlarda uygulanabileceğini söylüyor” dedi.
Öneri ve uyarılar
Sonuçları değerlendiren Çötok şunları kaydetti: “Unutulmamalıdır ki şiddet öğrenilen bir davranış. Anne babanın rol-model oluşturması sebebiyle çocuğun aile içi şiddete tanık olmaması gerekiyor. Okullarda iletişim becerileri, şiddeti önleme, akran zorbalığı konularında eğitim modelleri geliştirilmeli. Özellikle anasınıflarından başlayarak hoşgörü temalı etkinlikler yaptırılmalı ve çocuğa farklılıklara saygı temelinde iletişim becerileri kazandırılmalı. Şiddeti önleme çalışmalarında yetişkinlikte maalesef sonuç alabilmek daha zordur, asıl belirleyici zaman çocukluk çağıdır.”


1.276 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.