Selçuklu Gazneli İlişkileri

Selçuklu Gazneli İlişkileri
21.02.2013
2.653
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Selçuklu-Gazneli İlişkileri” isimli konferansa İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Piyadeoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Büyük Selçuklu Devleti ile Gazneli Devleti arasındaki ilişkilerin ele alındığı “Selçuklu – Gazneli İlişkileri” isimli konferans SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi binasında gerçekleştirildi.

Gazneliler Devleti’nin Selçukluları ilk kez tehdit unsuru olarak gördüğünü ifade eden Doç. Dr. Piyadeoğlu; “Gazneli Mesud belki de hiçbir zaman devlet kuramayacak olan Selçuklulara, aldığı fevri kararlar nedeniyle ‘devlet olabilme’ fikrini aşılamıştır” dedi.

Başvezir Ahmet Abdussamed Müneccimdi

Sultan Mesud’un Başveziri Abdussamed’in müneccim olduğuna da değinen Doç. Dr. Piyadeoğlu; “Başvezir müneccimdi. Yıldızlara bakarak, alınan savaş kararlarının ne derece doğru olacağını yorumlama yeteneğine sahipti. Sultan Mesud ise vezirinin tavsiyelerini dinlemeyerek devletin sonunu hazırladı” diye konuştu.

Filler Selçuklulara Karşı Kullanılamadı

Selçukluların devlet kurana kadar vur-kaç taktiğiyle, sadece ok ve kılıç kullanarak savaşması karşısında Gazne ordusu çok ağır kaldığını dile getiren Doç. Dr. Piyadeoğlu, “Gazneliler bu durum karşısında fillerden yararlanamadılar. Meydan savaşına uygun olan filler geceleri yapılan baskınlar karşısında hiçbir fayda sağlayamadılar” şeklinde konuştu.

Görünmeyen İlahi Bir El Selçukluları Destekledi

Doç. Dr. Cihan Piyadeoğlu, “Gazneli Devleti’nin çok sık savaş hazırlıkları yapması ordunun yorgun düşmesine yol açmıştı. Sultan Mesud’un orduyu düşünmeden savaşa çıkması bir anlamda Selçukluların tarihteki şansı oldu. Adeta ilahi bir güç Selçukluların devlet kurması için destekliyordu” dedi.

21/02/2013 – CP
2.653 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.