Sektörün Kalbi Teknolojide Atıyor

Sektörün Kalbi Teknolojide Atıyor
12.12.2014
1.817
A+
A-

Teknoloji Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Sektörle Buluşma Günleri’nde bu hafta Federal Elektrik Sahibi Mustafa Nurdoğan, Ayhan Bilgisayar Sahibi Ömer Abdullah Ayhan, Akyüz İnşaat Sahibi Hakkı Akyüz, Yılgenci San. Ve Tic. A.Ş. Sahibi Orhan Yılgenci, Lipovak Makine Sahibi Melih Güreş ve Detay Makine Plastik Sahibi İdris Koç konuk edildi.

Teknoloji Fakültesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliklerde öğrenciler ve öğretim üyeleri sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Öğrencilerle yaşadıkları tecrübeleri, iş potansiyellerini, gelecekte karşılaşabilecekleri fırsatları ve alanlarındaki önemli hususları paylaşan sektör temsilcileri, öğretim üyeleriyle ortak işbirlikleri ve projeler hakkında paylaşımlarda bulundu.

Karakterle kariyer örtüşmeli

Yapılan etkinliklerden memnun olduğunu dile getiren Federal Elektrik Sahibi Mustafa Nurdoğan, mesleki bilgiye  ve bu bilgiyi uygulayabilme becerisinin alanda son derece önemli olduğunu söyledi. Teknoloji Fakültesi’nin bu anlamda başarılı olduğunu aktaran Nurdoğan, mesleki bilginin yanısıra iş etiğinin ve iş ahlakının da önemine dikkat çekti. Öğrencilerle tecrübelerini paylaşan Nurdoğan, başarılı olmada en önemli adımın mesleğini sevmek ve mesleği icra etme adına azimle çalışmak olduğunun altını çizdi.

Alanını bilen ve tanıyan mühendisler gerekli

Detay Makine Plastik Sahibi İdris Koç, gerçekleştirilen etkinliklerin sektör ve üniversite arasında önemli bir bağ kurduğunu ifade etti. Öğrencilerle ve öğretim elemanlarıyla paylaşımlarda bulunan Koç, iş gücünün sağlanmasında mesleki bilgi ve tecrübeye sahip, mesleki bilgiyi uygulamaya dönüştürebilen mezunların istihdamının daha kolay gerçekleştiğini belirtti. Koç, özellikle mesleğini tanıyan, mesleğinin gereklerini bilen ve mesleğini seven mühendislerin piyasada başarılı olabileceğini söyledi.

Kobiler ikinci bir üniversite gibi eleman yetiştiriyor

Kobilerin ülkemizin gelişmesi ve büyümesi adına son derece önemli olduğunu dile getiren Yılgenci Firmasının Sahibi Orhan Yılgenci, büyük ve kurumsal firmaların yanısıra kobiler için yetişmiş insan gücünün son derece önemli olduğunu, Teknoloji Fakültesi’nin bu anlamda önemli bir misyon üstlendiğini belirtti. Mesleki uygulama tecrübesine sahip mezunların iş formatında daha etkin olduğunu ve kobilerin bu tarz elemanlara daha çok ihtiyaç duyduğunu belirten Yılgenci, Kobilerin de ikinci bir üniversite gibi daha büyük firmalara eleman yetiştirdiğinin altını çizdi. Bu anlamda Üniversite, Kobiler ve Büyük Firmalar arasında önemli bir bağ olduğunu ifade etti. 

İş hayatına başlamadan tecrübe kazanıyorlar

İnşaat Sektörünün hızla gelişen ve büyüyen bir sektör olduğunu belirten Akyüz İnşaat Sahibi Hakkı Akyüz, inşaat sektöründe mesleki bilginin ve uygulama becerisinin son derece önemli olduğunu ifade etti. Bu kapsamda tecrübeli insan gücünün meslekte çok daha verimli olduğuna inandıklarını söyleyen Akyüz, Teknoloji Fakültesi’nin bu anlamda önemli adımlar attığını söyledi. Öğrencilerin daha mezun olmadan sektörle buluşarak hem sektör adına hem de kendi kariyerleri adına önemli kazanımlar elde ettiklerini belirtti. Öğrencilerle sektörde yaşadıkları tecrübeleri paylaşan Akyüz, öğrencilerin mesleki bilgilerini kazanmaları doğrultusunda çok çalışmaları gerektiğinin ve meslekleri ile ilgili iş güvenliği ile iş ahlakı hususlarında dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

 

İnsan kaynakları projesi

Ayhan Bilgisayar, Elektronik ve Mühendislik Hizmetleri Sahibi Ömer Abdullah Ayhan, Teknoloji Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulları’nda uygulanan 7+1 ve 3+1 Eğitim Modellerinin tam anlamıyla bir “İnsan Kaynakları Projesi” olduğa dikkat çekti. Bu kapsamda uygulanan eğitimin öğrencilerin sektörle tanışması ve mezun olduktan sonra istihdamı açısından, sektörle akademisyenlerin bir araya gelmesi ve ortak işbirliklerinin kurulması açısından faydalı olduğunu ifade etti. Projeye tam destek kararlılığını dile getiren Ayhan, gerçekleştirilen etkinlikten de memnun olduklarını ve bu birlikteliklerin devam edeceğini belirtti.

Çalışanların deneme süresinden kaynaklanan kayıp sıfıra iniyor

Teknoloji Fakültesi öğrencilerinden de istihdam sağlamış olan ve 7+1 Eğitim Modeli kapsamında öğrenci istihdamı sağlayan, Lipovak Makine Sahibi Melih Güreş, öğrencilerin uygulama becerilerinin kendileri açısından son derece önemli olduğunu, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Sektörün de 7+1 ve 3+1 eğitim modelinden önemli ölçüde yararlandığını aktaran Güreş, firmaların bu sayede yeni elemanların deneme süresi gibi bir sorunundan kurtulduğunu, bu eğitim modellleri kapsamında işyerlerinde öğrenim gören öğrencilerin bu aşamada değerlendirilerek gelecekte istihdam edilmelerinin söz konusu olduğunu belirtti. Hatta bu süre içerisinde öğrencilerin sigorta masraflarının da üniversite tarafından karşılanmasının firmalara önemli katkı sağladığını ifade eden Güreş, karşılıklı gerçekleşen bu işbirliğinin sürdürülmesinin önemine dikkat çekti.

3+1 ve 7+1’in başka uygulamaları var mı?

Sektör temsilcileri, Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulları’nda ve Teknoloji Fakültesi’nde gerçekleştirilen 3+1 ve 7+1 Eğitim Modellerinin başka üniversitelerde yer alıp almadığı hakkında bilgiler aldı. Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, 3+1 Uygulamasını ilk defa Sakarya Üniversitesi’nin başlattığını ve diğer üniversitelere de model olduğunu aktardı. 7+1 uygulamasının az sayıda da olsa farklı bazı örnekleri olduğunu ancak bu uygulamaların daha çok kısmi alanlarda uygulandığını söyledi. 7+1 Eğitim Model’inin Teknoloji Fakültelerinin misyonunda yer aldığını belirten Sarıbıyık, “Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi olarak, uygulama becerisine sahip nitelikli mühendisler yetiştirmek adına bu uygulamayı sistematik bir biçimde ve başarıyla gerçekleştiriyoruz” dedi. Öğrenci, öğretim üyeleri, Üniversite, sektör ve toplum olarak her kesime önemli faydalar sağlayan 3+1 ve 7+1 Eğitim Modellerinin önemine dikkat çeken Sarıbıyık, bu uygulamalar ile üniversite-sektör işbirliğinde önemli kazanımlar edildiğini, sağlanan birlikteliklerin ülkemiz adına katma değer sağlayacak projelere ve somut adımlara dönüşeceğini söyledi.

12/12/2014 MA
1.817 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.