SAÜ’nün Modeli İş İmkanı Sağlıyor

SAÜ’nün Modeli İş İmkanı Sağlıyor
22.09.2015
892
A+
A-

Sakarya üniversitesi’nin (SAÜ) 5 yıl önce hayata gecirdiği uygulamalı eğitim modeli, işletmelerin talep ettiği nitelikli eleman ihtiyacını karşılıyor, mezun olan öğrencilerin iş bulmasına imkan sağlıyor.

Sakarya Üniversitesi 5 yıl önce tüm meslek yüksek okullarını kapsayan 3+1 ile 2 yıl önce başlattığı ve teknoloji fakültelerini ilgilendiren 7+1 modeli ile öğrencilerine iş imkanı sağlıyor. Öğrencilerini bir dönem tam kapsamlı olarak işletmelere gönderen üniversite, işletmelerin istediği kalifiyeli eleman sorununa da çözüm oldu. 10 bini aşkın öğrenciyi işletmelerle buluşturan ve öğrencilerine iş imkanı sağlayan Sakarya Üniversitesi, İŞKUR ile yaptığı protokol ile projeyi geliştirdi. Artık öğrencilerin ücret ve sigortası üniversite ve işverenin cebinden çıkmayacak.

Hocalarımız sanayiyi, sanayi üniversitemizi tanıyor

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Muzaffer Elmas da, uygulanan modelin örnek alınması gereken bir proje olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

“Dünya hızlı gelişiyor, iş alemi rekabet ediyor dünyayla. Bunların kullandığı araç gereçleri üniversitelerde bulmak, yapmak mümkün değil. Dolayısıyla bizim öğrencilerimizde hazır var olan alanlara giderek kendilerini geleceğe daha iyi hazırlıyorlar. Bu proje örnek alınması gereken bir proje. Çoğu üniversitelerde takip ediyorlar, bilgi alıyorlar. Varsa eksiklerimiz gideriyoruz. Yaklaşık bin 500 firma ile ilişki halindeyiz. Her dönem de 2 bine yakın öğrenciyi gönderiyoruz. Üniversitenin toplumla buluşmasını çok büyük katkısı oldu. Şu anda kiminle konuşsak üniversiteyle bir şekilde ilişkiye girmiş bulunuyor. Hocalarımız sanayiyi tanıyor, sanayi üniversiteyi tanıyor. Şu anda herkes memnun bu süreçten. İŞKUR’un katkısı da bu süreçte önemli bir lokomotif olacak.”

Masrafları İŞKUR karşılayacak

Uygulamalı eğitim modeli ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı ve SAÜ Meslek Yüksek Okulları Genel Koordinatörü Prof.Dr.Mehmet Sarıbıyık, bu model sayesinde öğrencilerin en önemli eksikliği olan uygulama becerisinin sağlandığına dikkat çekti. Meslek yüksek okullarında uygulama becerisini geliştirebilmek adına çalışmayı hayata geçirdiklerini ifade eden Sarıbıyık “Uygulama becerisi, işletmelerin öğrencileri işe alması bakımından son derece önem arz ediyor. Bu eksikliği giderebilmek için bir çalışma yürüttük. Öğrenciyi bir dönem işyerine gönderiyoruz.Bu modele 3+1 modeli diyoruz. Öğrenci 3 dönem temel derslerden oluşan eğitimi alıyor bir dönemde tam zamanlı olarak işletmelere gidiyor. Böylece öğrencilerimizin uygulama becerisi eksikliğini işletmelerle gidermiş oluyoruz” diye konuştu.

İŞKUR ile yapılan protokol ile işletmelere gönderilen öğrencilerin günlük harçılığının ve sigorta giderinin artık İŞKUR tarafından karşılanacağını belirten Sarıbıyık “Biz öğrencilerimizi işletmelere gönderdiğimizde sigortasını üniversite olarak yapıyorduk. İşletmelerde öğrencilere asgari ücretin belli oranlarında ücret ödüyorlardı. Yeni yapılan protokolle öğrencilerimizi işletmelere gönderiyoruz, iş başı eğitim kapsamına aldığımız öğrencileri günlük harçlığını ve sigorta giderini İŞKUR karşılayacak. Üniversitenin cebinden para çıkmayacak ayrı zamanda işletmenin cebinden de bir şey çıkmayacak, öğrencimizde bu dönem boyunca para kazanmış olacak” ifadelerini kullandı.

5 yılda 10 bin öğrenci işletmelerle buluştu

Meslek yüksek okullarında, bu yıl, 44 programda 2 binin üzerinde öğrencinin işletmelerle buluşacağının altını çizen Sarıbıyık, “Şimdiye kadar 10 bin öğrencimizi işletmelerle buluşturduk. Bunlar içerisinde gitmiş olduğu işletmelerde işe başlayan ya da onların tavsiyesiyle işe başlayan ya da iş tecrübesine sahip olarak mezun olan öğrencilerimiz haline geliyorlar. İşletmelere gittiğimizde öğrencimizi görmek bizi son derece mutlu ediyor. 7+1 programında da yaklaşık 700 öğrencimizi işletmelere gönderdik, bu yıl 150 öğrencimizi daha gönderiyoruz. Sistemimizde 3 binin üzerinde firma kayıtlı. Bizim öğrenciyi işletmeye göndermek ile ilgili bir sıkıntımız yok” şeklinde konuştu.

İlk başvurumda işe yerleştim

Uygulamadan öğrenciler çok memnun. Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan ve 7+1 modelinden faydalanan Şahin Solmaz, modelin çok başarılı olduğunu vurgulayarak “Uygulanan bu model ile sanayi ortamını görme fırsatımız oldu. İşbirliği içerisinde çalışma ortamını gördük. Çalışma ortamında ne tür zorluklarla karşılaşacağımızı gördük. Mezun oldum ve gittiğim ilk iş başvurusunda işe yerleştim” dedi.

 
892 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.