SAÜ’lü Akademisyenler Tekke ve Türbeleri Araştırıyor

SAÜ’lü Akademisyenler Tekke ve Türbeleri Araştırıyor
19.09.2014
828
A+
A-

Sakarya Üniversitesi öğretim elemanları, Üsküp ve çevresindeki dini mekânları ve eserleri inceliyor.

Osmanlı Devleti’nin 500 yıldan fazla himaye ettiği ve birçok eser bıraktığı Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bulunan SAÜ öğretim elemanları Yrd. Doç. Dr. Yavuz Köktan, Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kürşad Koca, Yrd. Doç. Dr. Erol Eroğlu, Yrd. Doç. Selçuk Ural ve Öğr. Gör. Deniz Köktan, Üsküp ile çevresinde halen canlılığını koruyan tekke ve türbelerin tarihi ve kültürel yönlerini araştırıyor.

Yaptıkları araştırmada Türk-İslam kültürünün bir parçası olan tekkelerin ve türbe ziyaret geleneğinin Üsküp ve çevresindeki dini yaşantının ayrılmaz bir parçası olduğunu gördüklerini belirten SAÜ’lü araştırmacılar, tekkelerin birçoğunda haftanın belirli günlerinde zikir ibadeti yapıldığını ifade etti. Araştırmacılar, Halvetilik, Rıfailik, Bektaşilik, Melamilik, Nakşîlik gibi tarikatların da bu Balkan coğrafyasında canlılığını korumaya devam ettiğini söyledi.

Söz konusu mekânların birçoğunun hem Müslümanlar, hem de Hıristiyan bölge halkı tarafından kutsal kabul edilerek ziyaret edildiğini vurgulayan SAÜ’lü araştırmacılar, birçok tekke ve türbenin Türkiye Cumhuriyeti’nin çeşitli kurum veya kuruluşlarınca desteklendiğini dile getirdi. Araştırmacılar, bu destek kapsamında yenileme veya yeniden inşa etme çalışmalarının da devam etmekte olduğunu ifade etti.

19/09/2014 – ST


828 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.