SAÜ’de Sosyal Medya Çalıştayı

SAÜ’de Sosyal Medya Çalıştayı
12.11.2013
577
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sosyal Medya Araştırmaları Platformu tarafından düzenlenen Sosyal Medya konulu çalıştay, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İletişimde Sosyal Medya ve Sosyal Medyada Etkileşim konuların ele alındığı ‘Sosyal Medya Araştırmaları Platformu Çalıştayı’na SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Timisi, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Bilgili, Vatan Gazetesi Yazarı Ömür Özdemir, SAÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Besim Dellaloğlu, SAÜ İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Bezci,  Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günseli Karakulakoğlu ile SAÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sosyal medyanın tüm yönleriyle tartışıldığı çalıştayda konuşan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, değişen dünya toplumu ile birlikte öğrencilerin de değiştiğini belirterek, üniversite olarak bunu erken fark ettiklerini ve sistemi öğrenciye göre tasarımlayarak bilişim altyapısına yatırım yaptıklarını ifade etti.

Çalıştayın ilk oturumunda konuşan İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Timisi, sosyal medyanın toplumsal dinamikleri harekete geçirdiğini ifade ederek, “İnternet bize aslında geleneksel medyanın sunmadığı olanakları sunarak zaman, mekân ve maliyet gibi sınırlamaları ortadan kaldırdı. İletişimde yüz yüze zorunluluğunu ortadan kaldırarak iletişimi yatay, dikey ve çapraz şekilde olanaklı kıldı” dedi.

Tarım, sanayi ve enformasyon toplumu olmak üzere üç toplumsal dönüşüm sürecinden söz eden İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Bilgili, “Önceleri iletişim araçlarının otorite kurumlarının tekelindeydi. Makinenin keşfi ile üretim dinamiklerinin değişimi sosyal düzeni de değiştirdi. Tarım ve sanayi toplumu dönüşümünün sonucu olan tüm sosyal örgütler olarak bu değişime direniyoruz” diye konuştu.

Twitter’da yazdıklarıyla ünlü olan Vatan Gazetesi Yazarı Ömür Özdemir de, sosyal medyanın hızlı tüketilen bir şey olduğunu ifade ederek, “Sosyal medyada popüler olmak güzel bir şey ama bunun sürdürülebilir olması gerekiyor. Sosyal medya dili de etkiliyor” dedi.

Çalıştayın ikinci oturumunda ise “Sosyal Medyada Etkileşim” konusu anlatıldı. SAÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Besim Dellaloğlu, Facebook’un daha görsel, Twıtter’ın ise daha sözel bir sosyal medya olduğunu belirterek, sosyal medyanın uzaklık yakınlık kategorisini yok ettiğini ve sosyal medya içerisinde herkesin birbirine eşit uzaklıkta olduğunu ifade etti.

SAÜ İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Bezci de siyasi kararların sosyal medya ağlarıyla oluşabileceğini söyleyerek, sosyal medyanın Gezi Parkı olaylarında olduğu gibi ortak kamusallaştırma yerine karşıt kamusallaştırma yarattığını belirtti. Bezci, “Sosyal medya mesafesiz bir ilişkidir. Çok katmanlıdır. Parlamentoya göre kaotiktir” diye konuştu.

Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Günseli Karakulakoğlu ise, yeni medyanın etik alanının genişlediğini dile getirerek, “Yeni bir sosyopolitik kimlikten bahsediyoruz. Yeni bir kültür oluşuyor. Geleneksel medyadan yola çıkarak bu alanı sınırlamak yok” şeklinde konuştu.

Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde doktora öğrencisi, oyun tasarımcısı Emirhan Emre de, Twıtter ve Facebook’un artık oyun evreninin de üzerine çıktığını ve davranışsal tepkilerimizi uyardığını anlattı.

12-11-2013 / ST-KS
577 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.