SAÜ’de Dünya İnsan Hakları Günü Kutlandı

SAÜ’de Dünya İnsan Hakları Günü Kutlandı
11.12.2013
656
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Hukuk Fakültesi tarafından ‘10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ dolayısıyla bir kutlama programı düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “İnsan Haklarıyla Daha Mutlu” konferansında konuşan Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım, 2010 referandumu ile kabul edilen AYM’ye bireysel başvuru imkânı sayesinde mahkemenin artık insan hakları mahkemesi rolü ifa etmeye başladığını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin bir temyiz organı olmadığını ve dünyanın 40’a yakın ülkesinde bireysel başvurunun olduğunu aktaran Prof. Dr. Yıldırım,“Yaklaşık bir yıl süresince bir deneyimimiz var. Başvuru sayısı da yaklaşık 10 bin. Yüzde 98’e yakın olan kabul edilen başvuru oranı çok yüksek. Sistemin başarılı çalışması için bu oranın düşürülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bireysel başvurunun en iyi uygulandığı ülke olan Almanya’da mahkemenin, ahlaki ve sosyal açıdan toplumun ikiye bölündüğü konularda bir tür hakemlik işlevi gördüğünü ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti: “Ortam dinleme, vicdani ret, kürtaj, sigara yasağı, devlet okullarında türban takılması, nükleer enerji, işçilerin yönetime katılması ve eşcinsel evlilik gibi konularda bireysel başvuru yoluyla Almanya Anayasa Mahkemesi bu konuları karara bağlamış.

Bireysel başvurunun ikinci işlevinin, temel hak ve özgürlüklerin bireyler tarafından dolaysız kullanımını sağlamak olduğunu söyleyen Yıldırım, şu şekilde devam etti: “Türkiye, şu anda 4’üncü, 7’inci ve 12’inci ek protokollere taraf değil. Özellikle 12’inci protokol doğrudan ayrımcılık yasağını getiren bir protokol. Şu ana kadar da 5-6 kadar Avrupa ülkesi bunu imzaladı. Bireysel başvuru henüz bir yıllık bir uygulama ancak Türkiye’de insan hakları duyarlılığının farkındalığını yaratma konusunda yararlı olmaya başladı. Son dönemde uzun tutukluluk hakkında verilen kararlar da bunun bir göstergesi.”

“Herkes üzerine düşen görevi yapmalı”

Konferansın açılış töreninde bir konuşma yapan Sakarya Valisi Mustafa Büyük, BM teşkilatının 1948’de kabul ettiği insan hakları evrensel beyannamesinin bu alanda bir milat olduğunu ifade ederek, “İnsan hakları insan olmanın kazandırdığı haklardır. Bütün insanların eşit olması insan haklarını evrensel kılar. Resmi kurumlar öncelikli olarak insan hakları ihlalinin önlenmesi için gerekli çalışmaları yapmakla yükümlüdür. İnsan hakları konusunda herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır” şeklinde konuştu.

“Ombudsmanlık aslında topraklarımızda doğdu”

SAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Kalabalık başkanlığındaki oturumda Kamu Denetçiliği (ombudsmanlık) kurumu hakkında bir sunum yapan SAÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç Dr. Murat Erdem de, Kamu Denetçiliği kurumunun aslında bir dönem Osmanlı Devleti’nde de kullanıldığını ifade etti. Erdem, İsveç’in daha sonra Osmanlı’daki uygulamayı alarak bugünkü Kamu Denetçiliği kavramının oluşmasını sağladığını anlattı.

Törende ayrıca SAÜ Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Topluluğu, türkülerden oluşan bir konser verdi.

11-12-2013 / ST
656 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.