SAÜ Hava Aracı ABD’de Yarışacak

SAÜ Hava Aracı ABD’de Yarışacak
03.04.2015
732
A+
A-

Sakarya Üniversitesi SAU-FLY ekibinin TUĞRUL-1 adlı hava aracı ABD’de görücüye çıkıyor.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Enerji Teknolojileri Takımı SAU-FLY ekip sorumlusu Doç. Dr. Ekrem Büyükkaya yönetiminde Makine Mühendisliği öğrencilerinin tasarlayıp geliştirdiği hava aracı TUĞRUL-1, ABD’de düzenlenecek yarışmada Sakarya Üniversitesi adına yarışacak. Sakarya Modelcilik Spor Kulübü, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Hava Yolları ve Türk Hava Kurumu sponsorluk desteğinde bulunduğu SAU-FLY ekibi 4 akademik danışman, 9 öğrenci, 1 pilot ve 1 endüstriyel tasarımcıdan oluşuyor.

SAÜ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölüm öğrencilerinin Sakarya Modelcilik Spor Kulübü (SAMOK) desteğiyle geliştirdiği hava aracı TUĞRUL-1, Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA) tarafından 10-12 Nisan tarihleri arasında ABD’nin Arizona eyaletinde düzenlenecek olan “Tasarla, Yap, Uçur” temalı yarışmada Sakarya Üniversitesi’ni temsil edecek. Cessna Uçak Şirketi ve Raytheon Füze Sistemleri'nin katkılarıyla düzenlenecek olan yarışmaya farklı ülkelerden 100 üniversite başvuruda bulundu ve organizasyonda 84 üniversite yarışmaya hak kazandı.

Zamana karşı yarışacak olan üniversitelerin geliştirdikleri uzaktan kumandalı model uçaklar ile boş uçuş, ağırlıklı uçuş ve hedefe top atışı olmak üzere üç farklı kategoride mücadele edeceklerini belirten Doç. Dr. Ekrem Büyükkaya sözlerine şöyle devam etti: “TUĞRUL-1 dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Arizona State, Cornell, Ohio State ve MIT’nin  hava araçlarına karşı yarışacak. 2.5 kg yük taşıma kapasitesine sahip olan TUĞRUL-1, yarışma kuralları gereği kullanılan batarya özelliklerine göre tam yüklü durumda. Yaklaşık 40 dakika havada kalabilecek ve yine yarışma kuralları çerçevesinde 10 cm çapında ve 68 gr kütlesindeki altı adet plastik topu alçak-orta irtifada teker teker bırakabilen servo motorlu bir mekanizmaya sahip”.

ABD yolculuğu öncesinde Sakarya Üniversitesi BESYO Stadı’nda gösteri uçuşu yapan TUĞRUL-1’in uçuşunu, SAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Torkul, dekan yardımcıları Doç. Dr. Yılmaz Uyaroğlu, Yrd. Doç. Dr. Gültekin Çağıl ve SAU FLY ekibi izledi.

03/04/2015 – MA


732 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.