Sakarya’nın Harfleri Dijital Ortama Taşınıyor

Sakarya’nın Harfleri Dijital Ortama Taşınıyor
27.07.2020
2.275
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Görsel İletişim Tasarımı Ana Sanat Dalı öğrencisi Ali Yıldırım’ın yüksek lisans tezi kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Murat Ertürk danışmanlığında hazırladığı “Sakarya’nın Harfleri” projesi, 26 Temmuz 2020 itibarıyla sanal sergiyle birlikte dijital erişime açılıyor.

Sakarya’nın sokaklarında yer alan ve en eskisi 1950’lere dayanan elle yazılmış tabela, levha, apartman isimliği, cam yazıları, duvar yazıları gibi ürünler ve bu ürünleri icra eden zanaatkârlara ilişkin bulgular www.sakaryaninharfleri.com adresinde sunuluyor.

Saha araştırmasıyla elde edilen bulgular, Sakarya’nın Harfleri adlı ağ sayfasında etkileşimli bir harita üzerinde sunularak, ürünleri konum bazlı inceleme fırsatı sunuyor. Ürünler ortadan kaybolsa dahi, oluşturulan ağ sayfasıyla hangi konumda hangi ürünün bulunduğunun yıllar sonra dahi görülebildiği halka açık bir arşiv oluşturuluyor. Saha araştırması ile fotoğraflanan ürünler,zanaatkârların özgeçmişleri, yapılan video görüşmeler, yerelde kentin görsel iletişim ve tasarım tarihine katkı sunacak veriler içerdiği gibi, yıllarca açık kaynak olarak sunulacak görsel bir arşiv niteliği de taşıyor.

 

 


2.275 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.