Sakarya Üniversitesi’nden Tarihi Başarı

10.05.2016

Sakarya Üniversitesi, “TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri” kapsamında 16 adet proje ile 9’uncu oldu.

“TÜBİTAK 2016 Yılı 1003 Öncelikli Alanlar Çağrıları 1. Dönem 1. Aşama” için proje başvurularının sonuçları açıklandı. Buna göre Sakarya Üniversitesi, değerlendirmeye tabi tutulan ‘1003 projeleri’ içinde toplamda 16 adet proje ile Türkiye genelindeki tüm üniversiteler arasında 9. oldu.

TÜBİTAK tarafından Türkiye’nin 2023 hedefleri göz önünde bulundurularak oluşturulan “1003 Öncelikli Alanlar Çağrıları” başvurularının geçme oranının yüzde 13 civarında olduğunu vurgulayan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, düşük geçme oranına rağmen Sakarya Üniversitesi olarak akademisyenlere ait toplam 16 projenin ilk aşamayı geçmesinin tarihi bir başarı olduğunu söyledi. Sakarya Teknokent bünyesinde 2013 yılında kurulan ADAPTTO Teknoloji Transfer Ofisi’nin, gerek 1003, gerekse diğer TÜBİTAK destekleri konusunda hem akademisyenlere, hem de iş dünyasına doğrudan destek verdiğini belirten Elmas, şimdiki önceliklerinin ikinci aşamayı da başarıyla geçerek TÜBİTAK’tan en az 5 adet 1003 proje desteği almak olduğunu dile getirdi. Bunun için ADAPTTO’da TÜBİTAK’takine benzer bir panel sistemi ile projelerin uzman akademisyenler desteğiyle ve ortak akılla geliştirilip TÜBİTAK’a sunulduğunu ifade eden Elmas, bu yöntemin üniversitenin proje sayısının artmasında çok önemli rol oynadığını, böylece temel ve uygulamalı proje sayılarını hem nitelik hem de nicelik olarak artırdıklarını söyledi.

Her alanda destekliyoruz

Sakarya Üniversitesi’nin son iki yıl içerisinde ARDEB projelerinde hızlı bir yükseliş gösterdiğine vurgu yapan Rektör Elmas, “Bu açıdan her alanda akademisyenlerimizi destekliyoruz. 2016 yılı birinci dönem çağrısında birinci aşamayı geçen akademisyenlerimizi başarılarından dolayı kutluyor, ikinci aşama için de başarılar diliyorum” dedi.

1003 projelerinde ilk aşamayı geçen akademisyenler ve başvuru çağrıları ise şu şekilde:

“Prof. Dr. Mustafa Şahin Dündar:1003-Sua-Yntm-2016-1 Su Kaynaklarını Etkileyen Faktörler”; “Prof. Dr. Mehmet Fırat:1003-Oto-Malz-2016-1 Yeni Nesil Yüksek Mukavemetli Çelikler”; “Prof. Dr. Orhan Torkul:1003-Mak-Rome-2016-1 Seri Üretim Hatlarında Gömülü Sistemler”; “Prof. Dr. Mustafa Küçükislamoğlu:1003-Kmy-Kmym-2016-1 Yerli Bitki Kaynaklarından (Endemik, Tıbbi, Aromatik vb.) Değerli Kimyasallar”; “Prof. Dr. Ali Osman Kurt:1003-Ene-Bort-2016-1 Yeni Bor Ürünlerinin, Üretim Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Kullanım alanlarının Yaygınlaştırılması”; “Prof. Dr. Fatih Üstel:1003-Sab-Bmlz-2016-1 Nanobiyoteknoloji”; “Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız:1003-Kmy-Kmym-2016-1 Yerli Bitki Kaynaklarından (Endemik, Tıbbi, Aromatik Vb.) Değerli Kimyasallar”; “Doç. Dr. Emrah Doğan:1003-Sua-Yntm-2016-1 Su Kaynaklarını Etkileyen Faktörler”; “Doç. Dr. Cüneyt Bayılmış:1003-Bıt-Mılt-2016-1 Nesnelerin İnterneti Kapsamında Uygulamalarına Yönelik Araştırmalar”; “Doç. Dr. İbrahim Özçelik:1003-Bıt-Bguv-2016-1 Siber Güvenlik”; “Yrd. Doç. Dr. Meral Yurtsever:1003-Sua-Yntm-2016-1 Su Kaynaklarını Etkileyen Faktörler”; “Yrd. Doç. Dr. Osman İyibilgin:1003-Sab-Bmed-2016-1 Biyoenstrumantasyon Sistemleri”; “Yrd. Doç. Dr Ferhat Dikbıyık:1003-Bıt-Mılt-2016-1 Nesnelerin İnterneti Kapsamında M2m Uygulamalarına Yönelik Araştırmalar”; “Yrd. Doç. Dr. Murat İskefiyeli:1003-Bıt-Bguv-2016-1 Siber Güvenlik”; “Dr. Adem Demir:‘1003-Ene-Bort-2016-1 Yeni Bor Ürünlerinin, Üretim Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Kullanım Alanlarının Yaygınlaştırılması”; “Doç. Dr. Mustafa Koç:1003-Sbb-Aıle-2016-1 Aile İçi Şiddet”

Öğrenciler de TÜBİTAK’tan Proje Almada Rekor Kırdı

“TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2015 Yılı II. Dönem” başvuru sonuçlarına göre ise Sakarya Üniversitesi’nden 9 adet proje desteklenmeye hak kazandı. Türkiye genelinde binlerce başvuru arasından toplamda 386 projenin desteklenmeye hak kazandığını ifade eden Rektör Elmas, Sakarya Üniversitesi’nin 200’e yakın üniversite içerisinde TÜBİTAK 2209-A destek programından en çok proje kazanan 6’ncı üniversite olduğunu, böylelikle araştırma kültürünü tüm tabana yayma yönünde önemli bir adım attıklarını dile getirdi.

TÜBİTAK’ın, lisans eğitimleri devam eden öğrencilerin proje kavramlarında kendilerini geliştirmelerine fırsat verdiğini, proje giderlerini karşıladığını ve öğrencileri araştırma yapmaya teşvik ettiğini belirten Elmas, sözlerini şöyle sürdürdü: “ADAPTTO Teknoloji Transfer Ofisi olarak TÜBİTAK 2209A Proje Destek Programı kapsamında, bilgilendirmeler ve yazım eğitimleri aracılığıyla, öğrencilerin bu konuda farkındalık sahibi olmaları sağlanmaktadır. Lisans öğretiminde bitirme ve tasarım projelerine destek almak isteyen tüm öğrenciler, ADAPTTO’dan teknik destek ve yönlendirme alabilirler. Zira TÜBİTAK destekli olarak yapılan bitirme veya tasarım çalışmaları, mezuniyetten sonra iş hayatına atılacak olan öğrencilerimizin en önemli kozu olacaktır.”

TÜBİTAK 1003 Proje Desteği Nedir?

ADAPTTO Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Prof. Dr. Tahsin Engin, 1003 programının TÜBİTAK’ın en prestijli destek programlarından biri olduğunu belirterek, programın amacının, Ulusal Bilim Teknoloji ve Yenilik Stratejisi çerçevesinde belirlenecek öncelikli alanlarda sonuç odaklı, izlenebilir hedefleri olan, ilgili bilim/teknoloji alanlarının dinamiklerini gözeten ve yurt içinde yapılan Ar-Ge projelerini desteklemek ve bu projeler arasında eşgüdüm sağlamak olduğu söyledi. Program kapsamında en fazla 2,5 Milyon TL’ye kadar bütçeli projelerin yüzde 100 hibe olarak desteklendiğini ifade eden Engin, programın hem akademisyenlere hem de sanayicilere ve iş dünyasına açık bir program olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Engin, program hakkında bilgi almak isteyenleri ADAPTTO’da ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını sözlerine ekledi.

10-05-2016 / ST