Sakarya Üniversitesi Kendi Modeliyle Büyüyor

Sakarya Üniversitesi Kendi Modeliyle Büyüyor
15.07.2016
872
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, NTV televizyonunda yayımlanan ‘Doğru Tercih’ programına konuk oldu. Sakarya Üniversitesi’nin geliştirdiği model ile hızla yükseldiğini kaydeden Rektör Elmas “Bu model bize birçok gelişme getirdi. Dünya sıralamalarında 4 sene önce bin 500’lerdeydik, Türkiye’de de 70’inci sıralardaydık. Bu modelle hızlı bir yükselme kaydettik. Çünkü bu model bize bir odaklanma sağladı. Hangi sıralama yapılırsa yapılsın şu anda biz Türkiye’de 15-30 aralığındayız. Dünyada da 1000’li sıralara geldik. Türkiye’deki yükseköğrenimi dünya genelinde ölçen dış değerlendirmeler var. Geçen sene Avrupa Kalite Ödülü’nü aldık. Bu ödülü Türkiye’de alan tek üniversiteyiz. Türkiye’de akredite olan bölümler var. Ancak şu an sayı itibari ile en çok akredite olan bölüm Sakarya Üniversitesi’nde. 40’a yakın programımız akredite olmuş durumda” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 90 bine yaklaşan öğrenci sayısı ile örgün eğitim yapan üniversiteler içinde İstanbul Üniversitesi’nden sonra ikinci sırada yer aldıklarını söyledi. Rektör Elmas, uluslararası öğrenci konusunda hedeflerinin 5 bin olduğunu, şu an ise 3 bin 500 uluslararası öğrencinin Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gördüğünü ifade etti. Elmas, “Dört yıl önce bu sayı 170 kişiydi. Biz bu sene bunu 4 bine çıkarmak istiyoruz. Bu alanda da Türkiye genelinde ikinci sıradayız” dedi.

Akıllı üniversite

Son yıllarda Sakarya Üniversitesi’nin üniversite yönetimi, kalite ve akreditasyon süreçlerinde çok önemli bir aşama kaydettiğini belirten Elmas, şunları söyledi: “Avrupa’daki süreçleri yakından izledik. Sonra anladık ki Avrupa’daki yükseköğrenim süreçleri Türk insanıyla, Türk yapısıyla ve üniversite süreçleriyle çok örtüşmüyor. Dolayısıyla, daha çok Amerika’daki bizim kuşaktaki ülkelerdeki  sistemlerin ve modellerin daha uygun olduğunu gördük. Bunu yaparak, sürekli gözden geçirerek gördük. Sonuç olarak dört yıl önce bir model kurduk. Bu model, Türkiye’ye özgün, evrensel, tüm akreditasyon, kurumsal değerlendirme ilkelerini kapsayan bir model. Sonra modeli kurduktan sonra bununla da yetinmedik. Bütün hedeflerimizi basitleştirdik. Bir de web tabanlı bir üniversite yönetim modeli kurduk. Biz de şu anda akıllı üniversite var. Ama bu akıllı üniversite sadece üniversitenin fiziki alanlarının kullanımına yönelik değil. Eğitim, öğretim ve akademik performans ve web sayfalarını içeren böyle bir model oluşturduk. Bu model bize birçok gelişme getirdi. Dünya sıralamalarında 4 sene önce bin 500’lerdeydik, Türkiye’de de 70’inci sıralardaydık. Bu modelle hızlı bir yükselme kaydettik. Çünkü bu model bize bir odaklanma sağladı. Hangi sıralama yapılırsa yapılsın şu anda biz Türkiye’de 15-30 aralığındayız. Dünyada da 1000’li sıralara geldik. Türkiye’deki yükseköğrenimi dünya genelinde ölçen dış değerlendirmeler var. Geçen sene Avrupa Kalite Ödülü’nü aldık. Bu ödülü Türkiye’de alan tek üniversiteyiz. Türkiye’de akredite olan bölümler var. Ancak şu an sayı itibari ile en çok akredite olan bölüm Sakarya Üniversitesi’nde. 40’a yakın programımız akredite olmuş durumda. Bizim amacımız yakın zamanda bütün bölümleri akredite etmek. Buna kurumsal olarak baktığınızda diğer işler çok kolaylaşıyor. Biz aslında evrensel bir program kurduk. İddiamız da şu; herhangi bir bölümümüz dünyanın herhangi bir yerinden akredite olmak isterse bir yıl içerisinde olur. Sakarya Üniversitesi bu sistemi kurdu.”

Yükseköğretimde kalite

Öğrencilerin Sakarya Üniversitesi’ni tercih ederken daha çok yükseköğrenimde verdiği kaliteye baktığını ifade eden Elmas, “Biz Sakarya Üniversitesi olarak bu kaliteyi verebilen bir üniversiteyiz. Şu anda Avrupa Kalite Ödülü’nü alan başka bir üniversite yok. 10 sene önce bir üniversitemizin bir fakültesi aday olabilmişti. Biz tüm üniversiteyle bu ödülü aldık. Bu işleri yaparken bürokrasiyi azalttık ve her şeyi otomatikleştirdik. Tabi bunların hepsini öğrenci için yaptık” dedi.

Esnek öğrenim

Geliştirilen modelin merkezinde mezunların istihdamının yattığını söyleyen Rektör Elmas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada artık daha esnek öğretim modelleri olacak. Hızla yeni meslekler ortaya çıkıyor. O yüzden sadece bir mesleğe yönelik labirent sistemi kalktı. Öğrenciye de bu esnekliği sağlayacak ortam hazırlamak, yani sınıf içinden tutun kafeteryaya kadar her yerde büyük bir öğrenme atmosferi oluşturmak gerekiyor. Kampüsün her yerinde 7 gün 24 saat bu atmosfer olacak. Dolayısıyla öğrenci de bu atmosferin içine girdiği zaman, hem kendi temel derslerini öğrenecek, hem atmosferin içinde kalacak. Ayrıca diğer disiplinlerle beraber olup kendini yetiştirmiş olacak. Bu da onu tek bölümün kölesi yapmayacak. Öğrenci mezun olduğunda donanımlı olacak.”

Öğrenci şehri

Sakarya Üniversitesi’nin özellikle bilişim konusunda öne çıktığını belirten Prof. Dr. Elmas, “Bir de mühendislik ve Ar-Ge alanlarımız da çok büyük atak yaptı. Tıp, hukuk gibi eğitim alanında da çok iyiyiz. Biz sadece tek bir bölümümüzün değil, bütün fakültelerimizin iyi olması için uğraş veren bir modeli izliyoruz. Üniversitemizi araştıran ve kampüsümüzü gezen bir öğrenci, Türkiye’nin en iyi kampüslerinden birine sahip olduğumuzu görecektir. Şehrimiz çok iyi, İstanbul’a yakın, dingin ve sakin bir şehir. Aynı zamanda güvenli bir şehir. Öğrenciler aileleriyle gelsin, gezsin, beğeneceklerinden eminim.”

Uygulamalı eğitim

Sanayi ve teknoloji konusunda da Sakarya Üniversitesi’nin bin 200 sanayi kurumuyla işbirliği bulunduğuna değinen Elmas, “Bizim 3+1 uygulamalı eğitim sistemimiz var. Bu sistemi ilk kez biz uyguladık ve bu sistemle mezun olan öğrencilerimizin büyük çoğunluğu iş buluyor. Birçok önemli kuruluşla iş birliği içerisindeyiz. Böylelikle dünya trendi olan bir sistemi de uygulamış oluyoruz. Bununla beraber hem öğrencilerimiz hem de eğitimcilerimiz mutlu oluyor. Bu sistemle öğrenci işi öğreniyor ve mezun olduktan sonra ne yapacağım diye düşünmüyor. İşveren de öğrencinin mezun olduktan sonra işi bilmemesinden dert yanmıyor” diye konuştu.

Dünya genelinde değişen sistemle beraber mesleklerin de değiştiğini ve yenilendiğini belirten Elmas, insanların yetenek ve vasıflarına göre iş almaya başladığını sözlerine ekledi.

12/07/2016 / ST


872 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.