Sakarya Teknokent Son 1 Yılda 17 Dış Kaynaklı Proje Gerçekleştirdi

Sakarya Teknokent Son 1 Yılda 17 Dış Kaynaklı Proje Gerçekleştirdi
28.09.2023
1.049
A+
A-

Sakarya Teknokent bünyesinde yapılan çalışmalar Sakarya Üniversitesi Senatosu’nda ele alındı. Teknokent Genel Müdürü Dr. Yakup Köseoğlu, Sakarya Üniversitesi Senato Toplantısı’nda Sakarya Teknokent’te geride kalan bir yılda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2022 yılında Teknokent firmalarının dış kaynaklı desteklenen projesinin olmadığına dikkati çeken Köseoğlu, son bir yıl içerisinde bu sayının ivme kazandığını belirterek, güncel dış kaynaklı proje sayısının 17 olduğunu söyledi.

Teknokent ekosisteminde Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra ortaya çıkan ürünün ticarileşmesi ve patent süreçlerinin de öneminden bahseden Köseoğlu, fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yapılan çalışmalarla 2022 yılında 4 olan ulusal ve uluslararası patent ile faydalı model başvuru sayısının 2023’te 38’e yükseltildiğini ifade etti. Bu konunun Sakarya Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi olma hedefi noktasında da büyük önem arz ettiğini sözlerine ekledi.

Sakarya Teknokent’e olan rağbetin her geçen yıl arttığının altını çizen Köseoğlu göreve başladıklarından bu yana 24 firmanın Teknokent’te faaliyete başladığını söyledi. 67 firmanın ise Teknokent bünyesine dahil olmak için beklediğini belirtti. Dr. Köseoğlu şunları söyledi: “Yoğun ilginin karşılanabilmesi ve fiziki standartlarımızı artırmak amacıyla kolları sıvadık.  Ek hizmet binası inşa etmek için çalışmaların sürdürüyoruz. Yapılması planlanan bina tamamlandığında girişimcilerin ve öğrencilerin faydalanabileceği teknoloji yarışmaları çalışma alanı ve prototipleme merkezi de hizmete girecektir”

Sakarya Teknokent Genel Müdürü Köseoğlu, Teknokent’in etkinliğini ve verimliliğini artırmaya yönelik bir dizi uygulamaların hayata geçirildiğini belirterek  “Bunların başında daha önce aktif olarak proje süreçlerinde rol alan Sektör Kurulu geliyor. Kurul üyelerimizin her biri bulundukları sektörlerde söz sahibi pozisyonda ve gerekli donanım ile tecrübeye sahip kişilerdir. Sektör kurulu belli aralıklarla toplanıp teknokentimize sunulan projeleri inceliyor. Bu sayede projeler sektör temsilcileri tarafından hem farklı filtrelerden geçiriliyor hem de ticarileşme potansiyeli değerlendiriliyor. Sonuç olarak Sakarya Teknokent daha nitelikli projelere ev sahipliği yapıyor.”dedi. Diğer yandan Teknokent tarafından uzun yıllardır düzenlenen G-FAST Girişimci Hızlandırma Programı’nın yeni yılda da devam edeceğini belirten Köseoğlu, “G-FAST programımız, henüz şirketleşmemiş girişimcileri desteklemeyi amaçlıyor. Sağladığımız eğitimler ve mentorlar ile iş fikirlerini destekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Dr. Yakup Köseoğlu, bu yıl hayata geçirdikleri Wednesday Meeting etkinliklerini çok önemsediklerinin altını çizerek; “ ’Do İt Together’ sloganıyla yola çıktığımız bu programda amacımız birlikte çalışma kültürünü aşılamak, firma kapasitelerini geliştirmek ve üniversite-sanayi iş birliğini artırmaktır” dedi.

Göreve geldikleri günden beri en önemli gündem maddelerinden birinin üniversite-sanayi iş birliği olduğunun altını çizen Köseoğlu, Sakarya’da faaliyet gösteren birçok firmaya ziyaretlerin yapıldığını söyledi. Bu doğrultuda Üniversite-Sanayi İş Birliği Çalıştayı düzenlediklerini belirtti. Yine sektör temsilcileri ile öğrenci ve akademisyenlerin bir araya getirildiği Akademisyen-Sektör-Öğrenci Çalıştaylarını hayata geçirdiklerini ifade etti.

Genel Müdür Dr. Yakup Köseoğlu, Teknokent’in sunduğu altyapı ve imkanların artırılmasına dönük yerel yönetimlerle de dirsek temasının sürdüğünü belirtti. “Bu bağlamda Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Adapazarı Belediyesi’yle yapılan görüşmelerde ‘Uydu Kuluçka Merkezi’ kurulmasına yönelik çalışmalar yapılıyor” dedi.

Teknokent ekosisteminde daha iyiye giden bir ivme yakaladıklarını ve bunu kalıcı kılmak için çeşitli teknokentlerle istişareleri sürdürdüklerini kaydeden Köseoğlu, Teknopark İstanbul ile kurumsal iş birliği yapıldığını belirtti. Bu kapsamda Teknopark İstanbul bünyesinde kurulacak olan Sakarya Üniversitesi İrtibat Ofisi ile kurumlar arası iş birliğinin derinleştirilmesi ve Sakarya Üniversitesi’nin üniversite-sanayi iş birliği alanında ivme kazanması sağlanacağının altını çizdi.


1.049 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.