Sakarya Üniversitesinde Medyanın Dönüşümü Konuşuldu

Sakarya Üniversitesinde “İletişim Söyleşisi” gerçekleştirildi.

İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünün düzenlediği etkinlikte, TRT’den emekli prodüktör, yönetmen ve yazar Hüseyin Başusta öğrencilerle buluştu. Uzun yıllara dayanan meslek hayatını ve medya dünyasındaki dönüşümü anlatan Başusta, öğrencilere meslek hayatlarında toplumsal düzene ve aile yapısına zarar verecek yapımlardan kaçınmaları çağrısında bulundu.

1970’lerde meslek hayatına adım atan Başusta, TRT’de prodüktörlük yapmasının ardından İstanbul Radyosu'nda görev aldığını belirtti. 1989 yılında televizyon sektörüne geçiş yapan Başusta, teknolojinin ve medya alışkanlıklarının zamanla nasıl değiştiğine dikkati çekti. Orta dalga yayınlardan siyah-beyaz televizyona, sosyal medya platformlarına kadar geçen süreçte aktif görevler üstlendiğini belirten Başusta, sosyal medyanın etkilerinden bahsetti.

İletişim Fakültesi öğrencileri şanslı

İletişim Fakültesi mezunlarının geçmişte sadece medya kuruluşlarında iş bulabildiklerini anlatan Hüseyin Başusta, teknolojik yenilikler ve e-ticaretin de gelişmesiyle ekonominin de dijital ortamlarda dönmeye başladığını ve bunun iletişim fakültesi öğrencileri için yeni fırsatlar oluşturduğunu belirtti. Eşi ve kendi hayatından örnekler de veren Başusta, öğrencilere en az bir yabancı dil öğrenmeleri konusunda tavsiyede bulundu ve iletişim öğrencilerinin sosyal zekalarını sürekli gelişime açık tutmaları gerektiğini ifade etti.

Şans, hazırlıklı olmak ve fırsatları değerlendirmektir

İyi bir kariyer planlamasında şansın konumuna değinen Başusta, şansın, hazırlıklı olmak ve fırsatlarla karşılaşıldığında bu fırsatları değerlendirebilme yetisi anlamına geldiğini belirterek herhangi bir çaba gösterilmeksizin şans faktörünün tek başına bir sonuç doğurmasının mümkün olmadığını söyledi. Öğrencilerin karşılarına çıkabilecek fırsatlara hazırlıklı olabilmeleri için sürekli olarak kendilerini geliştirmeleri ve sabırlı olmaları gerektiğini ifade eden Başusta, maddi kaygıların ön planda tutulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sorumlu yayıncılık yapın

Günümüzde iletişimcilere çok büyük sorumluluklar düştüğünü de vurgulayan Hüseyin Başusta, iletişimcilerin bireylerin ruh sağlığına katkı sunan ve onları hayata hazırlayan yayın içerikleri üretmeleri gerektiğini belirtti. Yayınlanan bir görüntünün veya mesajın, bir bireyin yaşamında olumlu ya da olumsuz etkiler oluşturabileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Başusta, toplum ve aile yapısına zarar verebilecek yayın anlayışından özellikle kaçınılması gerektiğini vurguladı.

 

Kategori: