SAİTEM’den Büyük Başarı

SAİTEM’den Büyük Başarı
28.05.2014
552
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM), Shell Eco-marathon yarışında Avrupa 8.’si ve Türkiye 1.’si oldu.

Shell’in, her yıl Amerika, Asya ve Avrupa kıtalarında gençleri geleceğin yakıt alternatiflerini geliştirmeye teşvik etmek için düzenlediği Shell Eco-marathon’un 30.’su bu yıl 12-19 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildi. SAİTEM, 20’den fazla ülkeden 200’den fazla takımın katıldığı Shell Eco-marathon yarışında Avrupa 8.’si oldu. Yarışmaya Evrim isimli arabayla katılan SAİTEM, Şehir Konsepti Akü Beslemeli Elektrik Yakıtı (Urban Concept Battery Electric) sınıfında 145 km/kWh yol yaptı. SAİTEM, bu dereceyle Türkiye’nin en iyi derecesini elde etmiş oldu.

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde ilk kez bir sokak parkurunda gerçekleşen yarışmada, Türkiye’den 20 takımın da yer aldığı 217 ekip, 1 litre yakıtla en uzun mesafeyi kat etmek için mücadele etti. Yüzlerce öğrenci takımının en az enerjiyle en uzun mesafeyi kat etmek hedefiyle yarıştığı Shell Eco- marathon’a Türkiye’den katılmaya hak kazanan ekipler İstanbul’da bir araya geldi. Toplantıya, 9 şehirdeki 17 okuldan 20 takım ve yaklaşık 70 öğrenci katıldı. Bu yıl başvuru aşamalarını başarıyla tamamlayan ve 2014’de yarışacak okullar arasında Adana Kozan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi (3 takım), Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi (2 takım), Celal Bayar Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Fen Lisesi, Erciyes Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi yer alıyor. Ekipler, 15-19 Mayıs tarihleri arasında Rotterdam’da yapılan yarışmada en verimli takım olmak için mücadele ettiler.

Konuyla ilgili açıklama yapan SAİTEM Başkanı Volkan Çetin, topluluk olarak üç yıldır üzerinde çalıştıkları Evrim arabasıyla yarışa katıldıklarını belirterek,  “Evrim, şehir elektriğinden şarj edilen, şehir konseptinde üretilen bir araç. Tamamı karbon-fiberden, yürüyen aksamı alüminyumdan üretildi. Dolayısıyla çok hafif. Yarışmada 1KW saatlik enerji ile 145 km giderek Avrupa sekizinciliği derecesini elde etti. Bunun anlamı 10 tane 100W ampulün bir saatte harcadığı enerji ile, 145 km yol gitti” diye konuştu.

Yarışmada gelecek yıllar da Avrupa’nın en verimli arabasını üretmek hedefinde olduklarını vurgulayan Çetin: şunları söyledi:

“Shell Eco-marathon dünyanın en yenilikçi ve zorlu öğrenci yarışmalarından biri. Yarışmada dünyanın her yerinden üniversite öğrencilerinden oluşan ekipler, enerjiden tasarruf eden araçlar tasarlamaya, üretmeye ve test etmeye teşvik ediliyor. Biz de bu yarışta Avrupa’nın dört bir yanından gelen insanlarla bilgi alışverişi yapma şansı elde ettik. Önümüzdeki yıllarda bu tecrübelerimizle daha fazla çalışarak Avrupa’nın en verimli aracını üretmeyi amaçlıyoruz.”

SAİTEM, alternatif enerjiler konusunda kalıcı çözümler üretmeyi kendine hedef edinmiş, tamamen gönüllü olarak çalışan öğrencilerden oluşan bir topluluk. SAİTEM çatısı altında bugün, 4 farklı proje yürütülmekte. Bunlar; Sakarya Güneş Arabası (SAGUAR), Sakarya Hidro Mobil (SAHIMO), Sakarya Güneş Teknesi (SATEK), Sakarya Alçak İrtifa Test Uydusu (SATU), Elektrikli Araç (EVRİM) ’dir.

28/05/2014 – ST
552 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.