Sağlık Mesleği En Riskli Mesleklerden Biri

Sağlık Mesleği En Riskli Mesleklerden Biri
24.12.2015
722
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nde konferans veren Avukat Nurullah sağlık mesleğinin en riskli mesleklerden biri olduğunu ifade ederek, “Sağlık mesleği mensubunun kusur olarak kabul edilebilecek bir hareketi olmasa bile en hafifinden en ağırına kadar her türlü zararlı sonuç ortaya çıkabilir. Hukuksal olarak beklenti, sağlık personelinden ‘mesleğinde en iyisi’ olması değildir. Beklenti, ‘ortalama bir meslektaşı kadar’ özenli, dikkatli, bilgili ve becerili olmasıdır” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO)  tarafından öğrencilere yönelik “Tıp Çalışanlarının Mesleki Sorumluluğu ve Malpraktis” isimli konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi SHMYO Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, Avukat Nurullah Sayar konuşmacı olarak yer aldı.

Malpraktisin, kötü ve hatalı uygulama anlamına geldiğini dile getiren Sayar, “Malpraktis, hekimin tedavi sırasında standart güncel uygulamayı yapmaması, beceri eksikliği ve hastaya tedavi verilmemesi ile oluşan zarar şeklinde tanımlayabiliriz” dedi.

Malpraktis ile ilgili şikayetlerin arttığını söyleyen Sayar, bunun nedenlerini sağlık çalışanlarından beklentinin artmış olması, medya organlarının konu hakkındaki haberleri, hukukçuların konuya ilgisinin artması, internet yoluyla bilgiye ulaşma kolaylığı ve sağlık çalışanlarının iş yükünün artması şeklinde sıraladı.

Sağlık Personeli Özenli, Dikkatli, Bilgili ve Becerili Olmalı

Sağlık mesleğinin en riskli mesleklerden biri olduğunu ifade eden Sayar, “Sağlık mesleği mensubunun kusur olarak kabul edilebilecek bir hareketi olmasa bile en hafifinden en ağırına kadar her türlü zararlı sonuç ortaya çıkabilir. Hukuksal olarak beklenti, sağlık personelinden ‘mesleğinde en iyisi’ olması değildir. Beklenti, ‘ortalama bir meslektaşı kadar’ özenli, dikkatli, bilgili ve becerili olmasıdır” diye konuştu.

Tıbbi malpraktisten söz edebilmek için, sağlık personelinin kusurlu bir hareketinin olması gerektiğini vurgulayan Sayar, tıbbi hataların en yoğun görüldüğü uzmanlık alanlarını şöyle sıraladı: “Kadın Doğum, Genel Cerrahi, Çocuk Sağlığı, Kulak Burun Boğaz ve Ortopedi Hastalıkları şeklindedir.”

Hekimin tıbbi müdahalesinin hukuka uygunluğu ile ilgili bilgi veren Avukat Sayar,  “Hekimin tıp sanatını uygulama hak ve yetisine sahip olması, müdahalenin meşru bir amacı olması, hastanın rızasının alınmış ve riskler hakkında bilgilendirilmiş olması, tıp bilimi açısından dikkat ve özenin gösterilmiş olması ile hukuka uygun hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Etkinlik sonunda Avukat Nurullah Sayar, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

24/12/2015 – K. Doğan
722 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.