Prof. Dr. Ümit Kocabıçak Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Oldu

22.06.2023

Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı oldu.

Üniversitelerarası Kurul’un 19 Haziran 2023 tarihindeki Yönetim Kurulu toplantısında Yükseköğretim Kalite Kurulu üyesi seçilen Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, 22 Haziran 2023 tarihinde yapılan başkanlık seçiminde Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı oldu.

Yükseköğretim Kalite Kurulu, üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin kalite düzeylerine ilişkin ulusal ve uluslararası kalite standartlarına göre değerlendirmeler yapan, iç ve dış kalite güvencesi, akreditasyon süreçleri ve bağımsız dış değerlendirme kurumlarının yetkilendirilmesi süreçlerini yürüten idari ve mali özerkliğe sahip, bir kuruluştur.

Prof. Dr. Ümit Kocabıçak Kimdir?

Sakarya doğumlu olan Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, ilkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Sakarya’da tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak Mühendisliği Bölümü’nden 1983 yılında mezun oldu. 1985 yılında İTÜ’de yüksek lisansını, 1994 yılında İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü’nde doktorasını tamamladı. 1995 yılında Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ) Yardımcı Doçent, 1999 yılında Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat alanında Doçent, 2005 yılında Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Yazılımı Anabilim dalında Profesör unvanını aldı.

İdari görevleri arasında Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Makina Mühendisliği Bölüm Başkanlığı, Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanlığı, Bilgisayar ve Araştırma Merkezi (BAUM) Müdürlüğü, Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürlüğü (UZEM) bulunmaktadır.

2010-2014 yılları arasında Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Dekanlığı, 2014-2018 ve 2022-2023  tarihleri arasında da Rektör Yardımcılığı görevini yürütmüştür.

2010 yılında Akreditasyon süreçlerini ulusal ve uluslararası alanda kolaylaştıracak, Sakarya Üniversitesi Yönetim Bilgi Sistemi’nin (SABİS) kurulmasına öncülük etmiş, 2010-2019 ve 2022-2023 yılları arasında koordinatörlüğünü yapmıştır.  Sakarya Üniversitesi’nin 2015 ve 2018 yıllarında aldığı EFQM Avrupa Kalite Ödülü’nün alınmasına katkı sağlayan çalışma ekibinin içinde yer almıştır.

Halen Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesidir.

Evli ve iki çocuk babasıdır.