Prof. Dr. Alkan, Sözde Soykırım İddiaları Hakkında Konuştu

Prof. Dr. Alkan, Sözde Soykırım İddiaları Hakkında Konuştu
26.04.2022
1.168
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmettin Alkan, 24 Nisan dolayısıyla gündeme gelen sözde soykırım iddiaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

‘Ermeni Soykırımı’ olarak gündem hâline getirilerek kışkırtıcı başlıklarla haberleştirilen bu olayın arkasında farklı bir tarihi gerçekliğin yer aldığını belirten Prof. Dr. Alkan, “Tarihçiler bu olayın böyle olmadığını, 1880’lerin ortalarında Ermeniler arasında gelişmekte olan bir milliyetçilik duygusu olduğu ve bağımsız bir Ermeni Devleti kurmak için örgütlenme çalışmaları yaptıklarını tarihi belgelerle sunmaktalar. Özellikle 1890 yıllarından itibaren Osmanlı’da İstanbul ve Doğu Anadolu’nun birçok yerinde terör eylemlerinde bulunulduğu, Osmanlı’nın ise bu eylemlere karşı bir müdahalede bulunarak, olayları sonlandırmak istediği, bu süreçte öldürülen Ermenilerin olduğu bilinmektedir. Kısacası bu karşı müdahalenin amacı, merkezi yönetimi korumak, eylemleri sonlandırmaktır” ifadelerini kullandı.

Soykırım iddialarının genellikle tek taraflı olarak ele alındığına dikkat çeken Prof. Dr. Necmettin Alkan, “Olaylar sadece 1915 yılıyla sınırlı değil. Zira 1890 yıllarında da benzer olaylar yaşanmıştır” bilgisini vererek, konuyla ilgili haberlerin özellikle kışkırtıcı başlıklar ile gündeme getirildiğini söyledi.

Ülkelerin yaptığı isyan hareketlerini durdurmak üzere alınan kararların, söz konusu Osmanlı olunca “soykırım” kabul edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Alkan, “Her devlet, bağımsızlığını ve bütünlüğünü korumak için isyanlara müdahale etmiştir. Osmanlı’da bu tür eylemlere toprak bütünlüğünü korumak açısından müdahale etmiştir. İngiliz kamuoyu ise bu olayı kullanarak din ve ırk fanatizmi üzerinden kışkırtmaya çalışmaktadır. Eğer ki müdahale edilmeseydi Doğu Anadolu bölgesinde bugün Ermeni saadeti kurulması söz konusuydu” açıklamasında bulundu.

 

Haber-Fotoğraf: Furkan Uslu


1.168 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.