Osmanlı’nın Kuruluşunda Dervişlerin Rolü

Osmanlı’nın Kuruluşunda Dervişlerin Rolü
28.11.2012
8.190
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin, Osmanlı Devleti’nin Kuruluşunda Dervişlerin Rolü” isimli konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Kültür Sanat etkinlikleri kapsamında  “Osmanlı Devleti’nin Kuruluşunda Dervişlerin Rolü” başlığıyla bir konferans verdi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinleri Kasım ayı programı kapsamında gerçekleştirilen “Osmanlı Devletinin Kuruluşunda Dervişlerin Rolü” konferansında konuşan Doç. Dr. Haşim Şahin, Osmanlı Devleti için en temel meselenin “ahlak” olduğunu kaydetti. Ahilik anlayışına da değinen Şahin, “İbn-i Battuta Ahilerle ilgili olarak, ‘Gündüz akşama kadar çalışır, para kazanırlar; gece bu kazandıklarını sabaha kadar fakirlere dağıtırlar’ der. ” diye konuştu.

AKM Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken ve SAÜ Genel Sekreteri Metin Küçük, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ayhan Kardan ve Fatih Turan, BELPAŞ Genel Müdürü Nihat Seymen, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, Sakarya Barosu Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Salih Koşu’da katıldı.

Osmanlının Kuruluşunda Dört Zümre

Ünlü Osmanlı Tarihçisi Aşıkpaşazade’nin Osmanlı’nın kuruluşunda dört zümrenin ismini zikrettiğini ifade eden Şahin, “Bu dört zümre Gaziler zümresi, Dervişler zümresi, esnaf teşkilatının temelini teşkil eden Ahi anlayışının temsil edildiği kurumlar ve Ahi anlayışının bacılar ve kadınlar teşkilatıdır. Bunların yanı sıra Tekkeler, İslam dininin kalbe dönük yönünün ön plana çıkarıldığı yerlerdir. Osmanlı Devleti de bu zümrelerle kendi hâkimiyetini toplum üzerinde daha net bir şekilde pekiştirebilmek için irtibat halinde olmuş, onlara vakıflar tahsis etmeye, ödenekler sağlamaya çalışmıştır” diye konuştu.

Şeyh Edebali Geniş Zümrelere Hükmediyordu

Şeyh Edebali’nin Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ile adeta özdeşleştirildiğini aktaran Şahin, “Şeyh Edebali, Bektaşilik tarikatının yanı sıra Vefai tarikatından da etkilenmiş ve İkinci Bayezid döneminde tercüme edilen bir yazmada Şeyh Edebali’nin Vefai Dervişi olarak işlendiği görülür. Osman Gazi kurmayı düşündüğü beylik için en önemli destekçisinin Şeyh Edebali olduğunu daha evlenmeden fark etmiş olmalı. Neden diye soracak olursanız Edebali’nin çok değişik zümrelere hükmettiğini görüyoruz. Birincisi Edebali dervişler zümresinin en önemli temsilcilerindendi, İkincisi, Edebali’nin kardeşi Ahi Şemseddin bölgedeki Ahilerin lideri durumundadır” dedi.

Ahiler Gündüz Kazanır Gece Dağıtırlar

İbn-i Battuta’nın Ahilerle ilgili olarak, ‘Gündüz akşama kadar çalışır, para kazanırlar; gece bu kazandıklarını sabaha kadar fakirlere dağıtırlar’ dediğini söyleyen Şahin, “Osmanlı’da Ahilik teşkilatı bu şekilde Şeyh Edebali’nin kardeşi tarafından yönlendiriliyor. Edebali bu zümrelerin hepsinin üzerinde bir lider durumundaydı, Osman Gazi’nin Şeyh Edebali’nin kızıyla niçin evlendiğini anlamış oluyoruz. Özetle, Derviş zümreleri Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminden itibaren toplumsal hayata önemli ve değeri sayılır katkıda bulunmuşlardır” ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken, Doç Dr. Haşim Şahin’e teşekkür ederek kendisine bir çiçek takdim etti.

28/11/2012 – //
8.190 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.