Gök Gürültülü

Osmanlı Dönemi Tüketim Malları Araştırılacak

08.12.2016

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ümit Ekin’in yürütücülüğünü yaptığı “Rodosçuk/Tekirdağ, Manisa, Konya ve Ayıntab/Gaziantep’te Tüketilen Malların ve Fiyatlarının Analizi (16.-19. Yüzyıllar)” başlıklı proje,  ‘TÜBİTAK tarafından 1001- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’ çerçevesinde destek alacak.

Tüketim mallarının ve fiyatlarının yanı sıra beslenme kültürü de araştırılacak

Projenin amacından bahseden Doç. Dr. Ekin, “Tekirdağ, Manisa, Konya ve Gaziantep örnekleminde Osmanlı taşrasındaki tüketim mallarının ve fiyatlarının tespit edilmesi ve bu dört şehrin fiyat serilerinin oluşturmak. Bu amaca ulaşmak için narh defterleri ve tereke kayıtlarından faydalanacağız. Bu çerçevede, Osmanlı Devleti’ndeki narh uygulamalarının tespit edilmesi de projenin önemli bir hedefi olacak” dedi.

Narh ve tereke kayıtlarında çeşitli gıda, mal ve eşya fiyatlarının öğrenilebilmesi mümkündür diyen Doç. Dr. Ekin, “Bu defterler aynı zamanda Osmanlı toplumunun beslenme kültürü hakkında da bilgi veren çok değerli kaynaklar. Toplumun hangi dönemlerde hangi ürünleri kullandığını anlamanın yanı sıra farklılıklarını gözlemenin yolu da bu defterleri incelemekten geçmektedir. Bu çalışmanın ana hedefi tüketim maddelerinin zaman içindeki fiyatlarını belirlemek ve araştırmaya dâhil edilen dört farklı bölgenin ürün yelpazesindeki benzerlik ve farklılıkları tespit etmektir” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Ekin, “Bu çerçevede araştırmanın konusunu Osmanlı İmparatorluğu’ndaki dört şehrin, Tekirdağ, Manisa, Konya ve Gaziantep’in temel tüketim mallarının fiyatları, mal çeşitliliğindeki benzerlik ve farklar ile yaklaşık 300 yıllık zaman diliminde meydana gelen değişmeler oluşturmakta. Projenin tarihsel sınırı, ilgili dört şehre ait şer’iyye sicillerinin 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar yani Tanzimat Dönemine kadar seriler halinde bulunuşundan kaynaklanıyor” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Veli Yılancı, Yrd. Doç. Dr. Tufan Turan, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Zeki Ak ve Bilecik Üniversitesi öğretim üyesi Vedat Turgut’un araştırmacı olarak yer aldığı proje 20 ayda tamamlanacak.