Ortaçağ Hıristiyan Avrupası’nda Bayramlar

Ortaçağ Hıristiyan Avrupası’nda Bayramlar
08.04.2016
1.477
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından “Ortaçağ Hıristiyan Avrupası’nda Bayramlar” konulu bir konferans düzenlendi.

SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleşen etkinliğe İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. María Jesûs Horta Sanz konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasına bayram kelimesinin Latince karşılığının “Fiesta” olduğunu söyleyerek başlayan Sanz, günümüzde dinin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Ortaçağda ise her şeyin dine bağlı olduğunu ve dinin hayatın her aşamasına etki ettiğini ifade etti. Ortaçağda bayramların sadece şenlik anlamına gelmediğini dile getiren Sanz, dini ve kültürel bütün kutlamaların doğumlar, düğünler, ölümler de dâhil olmak üzere Fiesta olarak işlendiğini söyledi. Sanz, bayramların o dönemde yöneticilerin gözünde ideolojik propaganda için önemli bir faktör olarak kullanıldığını da vurguladı.

Ortaçağda insanların toplu bir şekilde etkinliklerde bulunduğu birlik ve beraberlik günlerinin dört aşamalı olduğunu söyleyen Sanz, “Çalışılmayan günler; toplumsal birliktelik, politik ya da dini günler ve eğlencelerdi. Eğlence faktörü en önemlisiydi fakat sıralamada diğerlerinden sonra geliyordu” dedi.

Noel konusunun Türkiye’de yılbaşıyla karıştırılmasına da değinen Sanz, “Noel Baba figürü aslında Ortaçağdan değil yakın tarihten kaynaklanır. Hıristiyan kültüründe var olan Santa Klaus, daha farklı biridir. Santa Klaus başlangıçta hediye dağıtan yaşlı ve sakallı bir adamken, sonraki süreçte bu durum değişerek bugünkü Noel Baba figürü ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

Sanz, programın sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.

08/04/2016 – FÖ
1.477 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.