Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Öztürk, Habertürk TV’de

Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Öztürk, Habertürk TV’de
02.03.2022
1.643
A+
A-

Üniversitemiz Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Öztürk, Habertürk TV’de yayınlanan Teke Tek programında Rusya-Ukrayna arasında yaşanan krizin tarihsel arka planı hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Prof. Dr. Öztürk, Ukraynalılar ile Rusların aynı millet sayılıp sayılmayabileceğine ilişkin sorulara yanıt olarak, “Aynı millet olmanın özelliklerine bakmak lazım. Tarih birliği, ırk, etnisite, kültür birliğini esas alabilirsiniz. Bugün Amerika’da ayrı köklerden gelen insanlar yaşar. Bu açıdan baktığımızda ırki olarak elbette Slav olarak bakmak zorundayız. Irkı esas alıyorsanız aynı millet demek lazım. Ama Ukrayna ile Moskova’nın tarihine, medeniyetine, kültürüne baktığımızda tamamen ayrışırlar. Kiev Rusyası’na 1240’da Moğollar geldi, darmadağın etti. Hazarlar’ın 10. asrın ortalarında yıkılmasından sonra Kievliler Doğu Avrupa’nın hâkimi oldular. Henüz bugünkü Rusya yok. Kiev Rusyası var. Volga’yı geçen Kumanlar, Doğu Avrupa’ya geldiğinde buranın demografik yapısı Slavik olmaktan çıktı, Türk kavimleriyle dolup taştı. Burada ciddi miktarda Hun bakiyeleri vardı, Peçenekler, Avarlar, Savarlar vardı. Onlar da Kumanlar’a karıştılar. Kiev Rusları ile Kumanlar’ın 150 sene kavgası sürdü” ifadelerini kullandı.

“Putin, Kiev’i de alsa mağluptur”

Putin’in, jeopolitiği yanlış okuduğu değerlendirmesinde bulunan Öztürk, “Putin, Avrupa’nın suskun kalacağını varsaydı. Acaba orada Putin’i durduran güç sadece Ukraynalılar mı, henüz bilmiyoruz. Putin şu anda mağluptur. Ukrayna’yı da alsa, Kiev’i de alsa mağluptur. Ukrayna ise hakikaten batı ile bütünleşmiş bir halk. Altyapısında demokratik değerler var. Polonya hâkimiyeti her ne kadar kolonizasyon süreci yaşattıysa demokratik ve batılı değerlere yakın” şeklinde konuştu.

“Yeni bir jeopolitik doğmuştur”

Rusya’ya karşı kamuoyunda oluşan tepkilerin Putin’i koltuğundan etmeye yetmese de Rusya’da yeni bir sosyal psikolojiyi ortaya çıkardığını belirten Öztürk, şu sözleri kaydetti: “Biz Rusya’yı savaş yoluyla uysallaştıramayız. İçten gelen değişimlerle dünyanın faydalı bir üyesi olabilir. Bu otoriter devletin en büyük mağduru Rus halkıdır aslında. Batılı değerlerin bu halklara yabancı olmadığını da düşünmek gerekir. Tarih ne kadar acımasızdır. Emperyalizmin ne kadar vahşi olduğunu gösteren en önemli gösterge. Çeçenler, Çerkesler orada çok büyük acılar yaşadı. Kadirov meselesi yapay görüntüdür, toplumsal gerçeklik taşımaz. Orada Putin’in lejyonerleri söz konusudur. En önemli tarihin geçiş noktasını yaşıyoruz. Yeni bir jeopolitik doğmuştur. Kimliği tartışılan Ukrayna diye bir millet doğmuştur.”

 
1.643 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.