Öğretim Üyemiz Dr. Bektaş TRT’de Konsolosluk İşlemlerini Anlattı

Öğretim Üyemiz Dr. Bektaş TRT’de Konsolosluk İşlemlerini Anlattı
30.01.2023
2.621
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sezercan Bektaş TRT’ye konuk olarak konsolosluk işlemleri hakkında bilgi verdi.

Konsolosluklar nedir ve ne yapar? sorularına yanıt veren Dr. Bektaş, konsolosluğun bir ülkenin yurtdışındaki vatandaşlarına kendi ülkesinin temsilciliği adına yapmış olduğu teşkilatlanmalardan bir tanesi olduğunu söyledi. Konsolosluğun önemli özelliklerinden bahseden Dr. Bektaş, konsoloslukların devlet ilişkileriyle yurtdışındaki vatandaşlarının haklarını ve hukuki işlemlerini yapabilmek için kurulduğunu belirtti. Konsoloslukların faaliyetlerine ve ilişkilerine değinen Dr. Bektaş, konsoloslukların ülkeler nezdinde kurulmasının önemli olduğunu vurgulayarak, konsoloslukların bir ülkede birden fazla bölgede kurulabileceğini ifade etti.

Konsolosluk ve büyükelçilik arasındaki farkı anlatan Dr. Bektaş büyükelçilikleri iki devlet arasındaki uluslararası hukuki ilişkileri düzenlemek için kurulan yurtdışı teşkilatlanmaları olarak, konsoloslukları ise ülkedeki ve yurtdışındaki vatandaşların hukuki işlemlerini yapmak için kurulan teşkilatlanmalar olarak tanımladı. Nitelik itibariyle ikisinin birbirinden farklı kavramlar olduğunu ifade eden Dr. Bektaş yurtdışındaki Türklerin konsoloslukta yapabileceği işlemler, yurtdışındaki vatandaşlar için vekalet verme ve alma işlemleri ve yurtdışındaki Türklerin konsolosluk süreci hakkında bilgi verdi.

Programın tamamını izlemek için;


2.621 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.