Mutluğun Kimyasında Ne Var?

Mutluğun Kimyasında Ne Var?
22.02.2019
731
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından “Mutluluğun Kimyası” konulu konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen konferansa Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Türker Baş konuşmacı olarak katıldı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta vücuttaki kimyasal hormonların etkisinden yola çıkarak mutluluğun bilimsel yönünden bahseden Prof. Dr. Baş, mutluluğun fizyolojik olduğunu vurguladı. Toplumda artan mutsuzluğun sebeplerini açıklayan Prof. Dr. Baş, nörobilim alanında yapılan çalışmalardan örnekler vererek insanın nasıl düşündüğü anlaşılmaya çalışıldığını kaydetti.

Sağlıklı yaşamanın sırrının mutlu olmaktan geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Baş, “Çevremizde kaç kişi olduğu değil ne kadar kaliteli ilişkilere sahip olduğumuz önemlidir” dedi. Paranın ve diğer maddi unsurların mutluluk getirmediğini söyleyen Prof. Dr. Baş, kalabalıklar içinde yalnızlaşan günümüz insanının mutlu olabilmek için başvurduğu yolları anlattı.

“Alışkanlıklar bağımlılığa dönüşüyor”

Kısa vadeli mutlulukların uzun vadede insanları mutsuz edebileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Baş, bilgisayar oyunu bağımlılığı ve uyuşturucu bağımlılığından örnek verdi. Prof. Dr. Türker Baş, “Gerçek dünyada başarısız olan insanlar, bilgisayar oyunlarında kazanıp mutlu hissediyor. Başka bir örnekle açıklamak gerekirse, uyuşturucu bağımlıları, mutsuz hissetmelerine neden olan boşluğu doldurmak için uyuşturucuya başvuruyor. Ama işin kötü tarafı, her ikisi için de gerçek mutluluk ve kısa vadeli mutluluk arasındaki farkı beyin anlayamıyor. Sonrasında bu alışkanlıklar birer bağımlılığa dönüşüyor” şeklinde konuştu.

Mutlu olmanın hayatta kalmak ile ilişkili olduğuna değinen Baş, “Hayatta kalmak için mutlu olmak zorundayız. İyi şeyler yaptığımızda mutluluk seviyemiz artar. Bir başarı elde ettiğimizde hissettiğimiz mutluluğun sebebi, vücuttaki kimyasal hormonlardır. İnsan başaramadığı zaman dünyanın en büyük cezasını almış oluyor. Bir şeyi sevebilmeniz için ona emek vermeniz gerekir” ifadelerini kullandı. Uzun vadeli mutluluğa ancak sevgi ve çaba ile ulaşılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Baş, ilgi ve alakanın her şeyi çözebileceğini, mutlu olmanın mutlu etmekten geçtiğini ve insanın kendi iç sesini dinlediğinde mutluluğu bulabileceğini sözlerine ekledi.

Konferansın bitiminde öğrencilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Baş’a hediyesi takdim edildi.

22/02/19-Melek T.


731 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.