MUFAM’dan İslam’da Muhasebe Konferansı

MUFAM’dan İslam’da Muhasebe Konferansı
04.07.2022
2.004
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Muhasebe ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUFAM) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can ve Arş. Gör. Dr. Nurcan Kostak, Azerbaycan İktisadi Kaynakların Öğrenilmesi Birliğinin düzenlediği “İslam Maliye Enstitülerinde Muhasebe ve Denetim” konulu çevrim içi konferansa konuk oldu.

Konferansta Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, ‘Muhasebe ve İslam’ konulu bir sunum yaptı. Dinin bir muhasebe olduğu değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Can, “Birçok kaynakta ‘din’ kelimesinin ‘deyn’ kökünden geldiği söyleniyor. Deyn, Arapçada ‘borç-alacak’ demek, yani burada bir hesaplaşma söz konusu. Bu nedenle dinin muhasebe olduğunu söylüyorum” dedi.

İslam ile muhasebeyi yaklaştıran ana başlıklardan birinin İslam’ın şartları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Can, “İslam’ın bazı ibadetleri var. Bunlar namaz kılmak, oruç tutmak gibi fiziksel ibadetler. Bunlar dışında mali ibadetler de var. Zekât vermek, hacca gitmek. Bunları yapabilmek için mali güç gerekiyor. İslami açıdan da zenginlik olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Vecdi Can’ın ardından söz alan MUFAM Müdür Yardımcısı Arş. Gör. Dr. Nurcan Kostak, AAOIFI Faizsiz Finans Standartları Hakkında bir sunum yaptı. AAOİFİ, faizsiz finans standartları ve İslami finans standartları ile ilgili dünyada şuan en etkin kurumlardan birisi olduğunu söyleyerek, “AAOİFİ 1991’de Bahreyn’de uluslararası işlem yapmak üzere kurulmuş bir organizasyon olarak ortaya çıktı. Amacı muhasebe ve denetim alanında faizsiz finans kapsamında neler yapılabilir bunu ortaya koymaktır.” şeklinde konuştu.

Dr. Kostak sunumun devamında, “Aslında faizsiz finans muhasebe standartları IFRS’i yok saymıyor. AAOİFİ, IFRS’in sunduğu sistem üzerine kurulmuş İslami usulleri de içeren bir standarttır. Yani IFRS’i tamamladığını söyleyebiliriz. Bu yüzden biz IFRS’i tamamen yok saydığını söylemiyoruz; tamamlayıcı bir nitelikte olduğunu söylüyoruz.” diye konuştu.


2.004 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.