“Milli Teknolojide Yerlilik, Millilik ve Özgünlük”

“Milli Teknolojide Yerlilik, Millilik ve Özgünlük”
22.12.2022
791
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı( SETA) ve SAÜ Uluslararası İlişkiler Topluluğu (ULİT) tarafından “Milli Teknoloji Hamlesi” Paneli düzenlendi.

SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Prof. Dr. Kemal İnat moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Sabancı Üniversitesi’nden Dr. Bilal Bağış, SETA’ dan ise Gloria Shkurti Özdemir ve Büşra Zeynep Özdemir konuşmacı olarak katıldı.

Milli Teknoloji Hamlesi genel anlamda, yapay zekâ, büyük veri, robotik, uzay 3D yazıcı gibi birçok hamlede gerçekleştiriliyor. Dijital ve milli teknoloji olarak ikiye ayrılan milli teknoloji hamlesi diğer ülkelerden bağımsız olmak düşüncesiyle başlamış bir düşünce olarak tanımlanır. Türkiye’nin terör örgütleri tarafından tehdidi olması ve ABD’den bağımsız olabilmesi adına yapılmış bir hamle olan milli teknoloji hamlesi yerlilik, millilik ve özgünlük olarak 3 temel hedefe sahiptir.

Panelde ülkemizde enerji ve savunma alanında yapılan çalışmalar hakkında konuşuldu. Türkiye’nin  birçok alanda ihracat konusunda iyi sonuçlar aldığı belirtilerek ülkemizin vizyonu açısından önemli hamleler yapıldığı söylendi.

Panelde, YEKTEM ve YEKA gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretmeyi kapsayan kuruluşlarla birlikte ülkemizde 2002 yılından bu yana 929 adet santral kurularak 55 bin kilovat enerjiye ulaşıldığı aktarıldı. Yapılan teknoloji hamleleriyle ülkemizde sismik araştırma gemilerin yapmış olduğu araştırmalar sonucunda denizlerde sondaj çalışmalarına başladığı ifade edildi. Panelde ülkemizin petrol ve doğalgaz rezervlerinde artış yaşadığı, rüzgar enerjisi alanında geliştiği ve dışa bağımlılığı azaldığı belirtilerek salgın döneminde yapılan hamleler sayesinde Türkiye’nin büyüyen ülkeler arasında yer aldığı vurgulandı.

Ülkemizin Teknofest gibi teknolojiye önem veren festivaller sayesinde birçok kişiye fayda sağladığı aktarılarak milli teknoloji adımlarının yenilik, millilik, özgünlük ve sürdürülebilirlik açısından önemli olduğu ifade edildi.

Panel, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.
791 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.