“Kuraklık Krizinde Somali”

 “Kuraklık Krizinde Somali”
16.11.2022
563
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ)’nde İnsani Yardım Derneği (İHH) Mütevelli Heyeti Üyesi Hüseyin Oruç’un konuşmacı olarak katıldığı “Kuraklık Krizinde Somali” isimli bir konferans gerçekleştirildi.

Konuşmasında verimsiz yağışlar nedeniyle Somali’de yaşanan kıtlık ve kuraklığın son zamanlarda artış gösterdiğine dikkat çeken Hüseyin Oruç, Somali’de 7,1 milyon insanın açlık ve susuzlukla karşı karşıya kaldığını söyledi. Oruç, bu durumun tek sebebinin kuraklık olmadığını yetersiz altyapı nedeniyle suyun tutulamadığını dile getirdi.

Bölgedeki kuraklık nedeniyle Somali’de tarım yapılmasının zor olduğuna değinen Oruç, Somali topraklarının tarıma elverişli olduğunu, dört mevsimde de ürün alınabileceğini aktardı. Oruç, “Somali’de yalnızca yağmura dayalı bir tarım var. Bu nedenle yeterli yağmur yağmadığında tarım da yapılamıyor” dedi.

İHH olarak Somali’ye yalnızca su ve yiyecek yardımı yapmadıklarını bunun yanında tarım okulları da açtıklarını vurgulayan Oruç,  bu okullarda eğitim gören öğrencilerin uyguladıkları doğru tekniklerle tarım yapılmasının sağlandığını ifade etti. Tarım okullarının geliştirilip farklı fakülteler de eklenerek bir üniversite haline getirildiğini söyleyen Oruç, bilgi sayesinde toplumların dertlerden kurtulacağını vurguladı.

Milyonlarca kişinin temiz suya ve gıdaya ulaşamadığı Somali, Kenya ve Etiyopya bölgeleri 2020 yılından beri yeterli yağış almadığını vurgulayan Oruç, bu durumun son kırk yılın en şiddetli kuraklığı olduğu belirtti. Oruç, 2012 2013 yıllarında yaşanan kuraklıkta 200-300 bin civarında insanın yaşamını yitirdiğini söyledi.

Haber: Fatma Şimşek

 

 

 

 
563 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.