Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 26°C
Gök Gürültülü

Küçük Canlıların Büyük Mucizesi

Küçük Canlıların Büyük Mucizesi
09.03.2015
141
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Üretim Araştırmaları Topluluğu tarafından ‘Küçük Canlıların Büyük Mucizesi’ adlı bir konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Üretim Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen konferans SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansa, Ekosol Firması Genel Müdürü Burçin Karababa konuşmacı olarak katıldı.

Solucan gübresinin kullanımı ve uygulama alanları hakkında bilgiler veren Karababa, “Son yıllarda organik gübre olarak kullanımı hızla artıyor. Solucan gübresi 70 yıldır gelişmiş ülkelerde tarımda kullanıyor. Son 10 yıldan beri de Türkiye ‘de ürettiğimiz bir gübre. Solucan gübresinde yüzde 70 oranında solucan dışkısı, yüzde 30 oranında da organik atıklardan yaptığımız karışım kullanıyoruz” diye konuştu.

Tüm solucanlardan organik gübre elde edebildiğini ifade eden Karababa, “Ancak, Hindistan’daki solucan ile Kaliforniya’daki yerleşik solucanı melezleştirerek ‘Red Worm’ (kırmızı solucan)lardan daha hızlı organik gübre elde ediyoruz” dedi.

Ekosol Firmasını, ailesinde oraya çıkan ihtiyaç nedeni ile kurduğunu belirten Karababa, bu yola 50 solucan ile başlayıp 500 milyon solucana ulaştıklarını söyledi. Karababa ‘’Bu solucanlar tabaktaki atıklar ile beslenmezler. Et ve süt ürünleri yemezler. Sindirim sistemleri buna uygun değil. Çay kahve posaları, peçeteler, yumurta kabuğu, sebze meyve gibi mutfakta kullanılan atıklar ile besleniyorlar. Oysa ki buu atıkların bir çoğunu çöpe atıyoruz. Her çöp, çöp değildir” diye konuştu.

Konferansın sonunda Burçin Karababa’ya, SAÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saim Özdemir tarafından plaket takdim edildi.

09/03/2015 – SNT
141 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.