Kripto Paraların Geleceği

Kripto Paraların Geleceği
28.06.2022
2.437
A+
A-

Uluslararası Ekonomi ve İşletme Kongresi 10-11 Haziran tarihlerinde Kuzey Makedonya’nın Gostivar şehrinde düzenlendi. Oturumlarda dijitalleşme ana teması kapsamında kripto varlıklar ve paralar, blockchain, finansal teknolojiler, science 2.0 kavramı, yapay zeka uygulamaları, kamu borçlanmaları ve tarımsal gelişmelerin ekonomik ve sosyal etkilerine ilişkin konular ele alındı.

“Merkez bankaları nerede duracağına karar vermeli”

Kongrede kripto paralar konusu öne çıktı. Kripto paraların güvenilirliğine, yaşanan anormal dalgalanmalara ilişkin sürekli haberler yayıldığı, bu konuda ülkelerin ve merkez bankalarının konumu ve alması gereken aksiyonlar ele alındı. Kongreye Katar Hamad Bin Khalifa Üniversitesinden katılan Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan ile Türkiye’den katılan Doç. Dr. Burak Özdoğan’ın yer aldığı özel oturumda kripto paraların geleceği ve merkez bankalarının pozisyonuna dikkat çekildi. Kripto paraların yayılımının hızlı bir ivmeyle büyüdüğüne dikkat çeken araştırmacılar, gelişmelere kayıtsız kalınamayacağı, merkez bankalarının bu gelişmeleri yönlendirme ya da yönetme noktasında nerede duracağına karar vermesinin son derece önemli olduğu ifade edildi.

Yapay zeka konusunda da ülkelerin eylem planlarına ve mevzuatta yapılan düzenlemelere değinildi. Yapay zekanın insan hayatının tamamını etkileyen yönlerinin olması sebebiyle bu konuda atılması gereken adımlara ilişkin önerilerde bulunuldu. Bildirilerde değinilen diğer konular arasında ise kamu borçlarının artışı sorununa karşın alınması gereken iktisadi ve mali önlemler, işletmelerin finansal başarı skorlarının belirlenmesindeki farklı yöntemler, bu yöntemlerin işletmeler ve yatırımcılar için ne ifade ettiği üzerinde duruldu.

“İnternet propaganda aracı olarak kullanılıyor”

Diğer yandan internetle birlikte değişen iletişim araçlarından, bunlar aracılığıyla çıkan haberlerin yayılımından ve etkisinden söz edildi. İnternet ile yeni bir medya doğduğunun kabul edilmesi gerektiği ifade edildi. Politik, ekonomik ya da herhangi bir sosyal alanda insanların çok aktif şekilde interneti bir propaganda aracı olarak kullanmasının kontrolü güçleştirildiği vurgulandı. Tüm bu gelişmeler neticesinde yeni düzenlemeler için acil eylem planlarına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Kongrede ayrıca üretim kaynaklarında yaşanan değişimlere karşın pazarda arz-talep dengesini sağlamak için atılması gereken adımların öneminden de bahsedildi. Ayrıca gıda güvenliğinin sağlanması için atılması gereken adımlara da vurgu yapıldı. Dijitalleşmenin üstünlükleriyle sunduğu fırsatlar kadar içerdiği risk ve sakıncaların üzerinde durulan kongrede dijital dönüşüme ayak uyduramayan kurum ve sistemlerin sürdürülebilirlik açısından tehdit altında olduğunu ve rekabet avantajlarını kaybetme riski taşıdıkları da belirtildi.


2.437 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.