Kent ve Kentleşme Teorilerimizi Değiştirme Zamanı Geldi mi?

Kent ve Kentleşme Teorilerimizi Değiştirme Zamanı Geldi mi?
15.05.2015
630
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından düzenlenen Kent Söyleşileri kapsamındaki etkinliğe Prof. Dr. İlhan Tekeli konuk oldu.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından ‘Kent Söyleşileri’ etkinliği kapsamında düzenlenen “Kent ve Kentleşme Teorilerimizi Değiştirme Zamanı Geldi mi?” isimli söyleşi 14 Mayıs Perşembe günü SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Değişen ve gelişen dünyada kent, kentleşme kavramları ve teorileri konusunun ele alındığı söyleşiye Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli konuk oldu.

Yerleşme sorunun çözümü ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda çeşitli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İlhan Tekeli, insanların yeryüzünde çeşitli bölgelere dağılmadıklarını aynı yerlere yerleştiklerini söyledi. Yığılmayı, insanların ve nesnelerin belirli bir yere yerleşmek olarak nitelendiren Prof. Dr. Tekeli,  insanların aynı yerlerde yaşamak isteklerini ise bireyler arasındaki yakınlığın artması, ilişki kurması, bilgiyi bölüşmesi ve toplumun oluşması için bir sinerji yaratması şeklinde sıraladı.

Yığılmanın, birbirleriyle ilişki kurma kapasitesine sahip, iş birliği yapmasına sahip bireylerin ve nesnelerin birlikteliğinden doğduğunun altını çizen Prof. Dr. Tekeli, “Konu temelde plancılara, yöneticilere ve müdahale edeceklere yol göstermekse Bu yığılmanın niteliği hakkında ontolojik bir kabul yapmış olmamız gerekmektedir” dedi.

Günümüzde sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçildiğini vurgulayan Prof. Dr. Tekeli “Kent yeri belli sınırları formu şekli belli olan bir bütünlüktü. Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçerken tek dominal merkezli metropol yok oluyor. Çok odaklı ve sınırı belli olmadan uçsuz bucaksız bir kente dönüşüyor” diye konuştu.

Söyleşi, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

İlhan Tekeli kimdir?

1937 yılında İzmir'de doğdu. Şehir ve bölge plancısı, sosyolog. İlk ve ortaöğrenimini İzmir’de yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1964’te, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde, Şehir ve Bölge Planlamacılığı alanında; 1966’da Pennsylvania Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.

1968’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Şehir Planlama konusunda doktora yaptı. 1970’den bu yana, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmaktadır. Yurtdışındaki çeşitli üniversitelerde konuk profesör olarak ders veren Tekeli, birçok belediyede ve kuruluşta danışma kurulu üyeliği de yapmıştır.

Tarih Vakfı’nın kurucusu ve başkanı olmasının yanı sıra, World Academy for Local Government and Democracy (Yerel Yönetim ve Demokrasi için Dünya Akademisi)’de İcra Heyeti’nin kurucusu ve üyesi olmuştur. Değişik dillerde, elliden fazla kitabı, dört yüzden fazla makalesi ve konferans tebliği bulunan Tekeli, Sosyal Bilimler alanında birçok ödül kazanmıştır. 1964’ten bu yana, şehir ve bölge planlamacılığı, planlama teorisi, makro coğrafya, göç coğrafyası ve politik davranış, Türkiye’deki yerel yönetimlerin teorisi ve tarihi, kentleşme ve kentsel politika, ekonomi politikası, Türkiye’nin ekonomi tarihi, kent ve toplum tarihi gibi alanlarda yayımlanmış pek çok eseri vardır.

15/05/2015 – YC
630 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.