Karl Marks ve Din

Karl Marks ve Din
13.11.2013
751
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Çarşamba Konferansları devam ediyor.

Çarşamba Konferansları’nın bu haftaki konuşmacısı Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Sinan Özbek idi. Özbek, “Karl Marks ve Din” konulu bir konferans verdi.

SAÜ İlahiyat Fakültesi Hakkı Ekşi Konferans Salonu’nda 6 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirilen konferansta konuşan Prof. Dr. Özbek, Marks’ın dine karşı ne olumlu ne de olumsuz bir tavır geliştirmediğini ve bu alanda mutlak özgürlüğü savunduğunu ifade etti.

Yaygın kanaatin aksine, Marks’ın dine karşı olumlu ya da olumsuz bir tavır geliştirmediğini belirten Özbek, Marks’ın başlı başına dini ele alan bir kitabının bulunmaması ve din hakkındaki görüşlerinin eserlerinde dağılmış durumda olmasının bunun en açık bir kanıtı olduğunu ifade etti. Marks’ın ‘din halkın afyonudur’ sözünün yanlış anlaşıldığını kaydeden Özbek, “Marks bu sözüyle doğrudan dine yönelik bir eleştiride bulunmamıştır. Kapitalizm eleştirisinde bulunmuş, daha ziyade mevcut kapitalist düzeni hedef almıştır. Bu noktada bu söylem, din mefhumunun kapitalist sistem tarafından toplumu tahakküm  altına almak için kullanılmasına matuftur” şeklinde konuştu.

Marks’ın din eleştirisinin amacının dini ortadan kaldırmak olmadığın, aksine onun bu alanda sınırsız özgürlüğü savunduğunu ifade eden Özbek “Marks’ın dine yaklaşımını günümüz Türkiyesine uyarlarsak, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi maaşlı dini personel istihdam eden ve belli bir zümrenin dini inancını temsil eden yapılar, bu alandaki özgürlüklerin önünde engel olarak görülmelidir. Marks dine karşı ne olumlu ne de olumsuz bir tavır geliştirmemiş ve bu alanda mutlak özgürlüğü savunmuştur.” diye konuştu.

Konferans, Prof. Dr. Sinan Özbek’e hediye takdimiyle sona erdi.

13/11/2013 – HM


751 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.