Kadın ve Sağlık Kongresi Başladı

Kadın ve Sağlık Kongresi Başladı
14.05.2013
734
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (SAÜKAM), Sağlık Yüksekokulu ve Tıp Fakültesi işbirliği ile bu yıl 2’ncisi organize edilen ‘Kadın ve Sağlık Kongresi’ başladı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (SAÜKAM), Sağlık Yüksekokulu ve Tıp Fakültesi işbirliği ile 13-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ‘Kadın ve Sağlık Kongresi’ başladı. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmalarını TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, SAÜKAM Müdürü Prof. Dr. Nurgül Keser ve Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz yaptı.

Sakarya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu kongrenin çok anlamlı olduğunu dile getiren TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye’de kadını konu alan bir kongrenin yalnızca Sakarya Üniversitesi’nde yapılması ve bu kongrede bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Bebek Ölümleri Dört Kat Azaldı

Konuşmasında çeşitli kadın ve sağlık üzerine çeşitli bilgiler veren Prof. Dr. Ünüvar, Türkiye’de yaklaşık 670 bin sağlık personeli bulunduğunu ve çoğunun kadınlardan oluştuğunu söyledi. Prof. Dr. yapılan sağlık çalışmalarıyla beraber son on yılda bebek ölümlerinin binde 28’den 7,7’ye, anne ölümlerinin ise binde 64’den 15’e düştüğünü belirtti.

Refah Düzeyi Arttıkça Çocuk Sayısı Azalıyor

Türkiye’nin mevcut doğurganlık oranıyla 2040 yılına kadar Avrupa’nın en genç ülkesi olmaya devam edeceğini, ancak artık dünya ülkelerine oranla yaşlı sayılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Ünüvar, “Türkiye’nin yaş ortalaması 29,4, Avrupa’nın ise bugünkü ortalaması 43. Şu anda 2,16 doğurganlık oranımız var ve bu oran yaş ortalamasını ancak sabit tutmaya yeter. Daha genç ve dinamik bir nüfus elde edemeyiz” diye konuştu. Coğrafi bölgelere göre doğurganlık oranının değiştiğine ifade eden Prof. Dr. Ünüvar şu ifadelere yer verdi; “Ülkemizde en düşük refah düzeyine sahip olan ailelerde çocuk ortalaması 3,35 iken refah düzeyi yüksek ailelerde 1,38’dir. Aynı zamanda batıdan doğuya gidildikçe çocuk sayısı da artmaktadır.”

Geçtiğimiz Cumartesi günü yaşanan Reyhanlı saldırısının acısını paylaştıklarını söyleyen Ünüvar, anneler günü öncesinde annelerin gözyaşı dökmelerine içimiz elvermiyor diyerek saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Keser gerçekleştirilen kongrenin Türkiye için önem arz ettiğini belirterek gelecekte kadınların daha da çok değer görmeleri için çalışacaklarını ifade etti.

Kadınlara Verilen Önem Fransa’dan Yüksek

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir yaptığı konuşmasında Bu kongrenin gerçekleştirilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Akdemir, haklar konusunda dünyanın en gelişmiş ülkelerden biri olan Fransa’da bile kadınların kardiyolog olması önlenmek isterken Türkiye’de kadınların düşünüldüğünü gösteren kongre düzenlenmesinin önemli ölçüde fark yarattığını söyledi.

14/05/2013 – CP
734 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.