İslam Medeniyeti’nde İlim ve Bilim Anlayışı

İslam Medeniyeti’nde İlim ve Bilim Anlayışı
26.10.2018
2.461
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde “İslam Medeniyeti’nde İlim ve Bilim Anlayışı” isimli bir konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin katkısıyla Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlen “İslam Medeniyeti’nde İlim ve Bilim Anlayışı” isimli etkinlik, SAÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürteza Bedir konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Mürteza Bedir, konuşmasının başında İslam’da ilim ve bilim denildiğinde genelde müspet bilimlerin anlaşıldığını ancak kendisinin konuşmasında İslam dünyasındaki sosyal ve beşeri bilimlerin yeri üzerinde duracağını ifade etti. İbn Haldun’un Mukaddime adlı eserinde İslam dünyasındaki bilimleri incelediğini ve bir bilimler tasnifi ortaya koyduğuna değinen Prof. Dr. Bedir, İbn Haldun’un bilimler tasnifine dair açıklamalarına yer verdi.

Konuşmasının devamında yeni bilim anlayışının nasıl ortaya çıktığına değinen Bedir, Batı’daki yeni bilim anlayışının kendisini kiliseye karşı konumlandırdığına ve sosyal bilimlerin Batı’nın iç dinamikleriyle olan ilişkisine dikkat çekti. Bedir, Batı’yla karşılaşmanın İslam dünyasındaki aydınları etkileyip klasik bilim anlayışından ayrılmalara sebep olduğunu, bunun sonucunda mektep-medrese geriliminin ortaya çıktığını ifade etti.

Modern bilim anlayışının İlahiyat Fakültesi programlarına yansıyan yönüne de değinen Bedir, büyük resmin dikkate alınmasının gerektiğini söyleyerek eleştirel okumanın önemini vurguladı.

Program, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın Prof. Dr. Mürteza Bedir’e hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

26.10.2018 – YC


2.461 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.