İnsan Şehri, Şehir de İnsanı İnşa Eder

İnsan Şehri, Şehir de İnsanı İnşa Eder
12.03.2015
1.246
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından “Kent Mekân ve Kimlik; Kentsel Pratikler” başlıklı konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansa Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Köksal Alver konuşmacı olarak katıldı. Mekân, şehir, kimlik gibi kavramların üzerlerinde saatlerce konuşabilmenin mümkün olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Köksal Alver, insanların farkında olarak veya olmayarak mekândan aldıkları ve mekâna verdikleriyle kimlik kazandıklarını belirtti.  Prof. Dr. Alver, Hacı Bayram-ı Veli’nin şehir inşası ile ilgili dörtlüğünden yola çıkarak, insanların mekânları ve şehirleri inşa ederken bir yandan da kendi kimliklerini inşa ettiklerini dile getirdi. Mekânın, dolayısıyla da şehrin, coğrafya ve yer kavramlarından farklı olarak, insan eliyle meydana geldiğini anlatan Alver, şehrin, coğrafyanın bu anlamdaki bilgisine sahip olmadığını kaydetti. Bu yönüyle şehirlerin ait oldukları toplulukların sembolü olduğunu vurgulayan Alver, şehrin ruhunun, her toplumun hatta her bireyin şehre yüklediği anlamla oluştuğunu ifade etti.

Konuşmasının son bölümünde “kentsel pratikler” kavramına değinen Köksal Alver, “İnsanların bir şehirde yaşama biçimi, şehirden aldıkları veya alamadıkları, sevdikleri veya sevemedikleri de kentsel pratikler olarak ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

12/03/2015 – EH
1.246 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.