“İnsan Nasıl Kemale Ulaşır?”

“İnsan Nasıl Kemale Ulaşır?”
07.12.2022
662
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ)  İlahiyat Fakültesi Keşf-i Kadim ve Yedi Hilal öğrenci toplulukları tarafından düzenlenen ve Prof. Dr. Mustafa Kara’nın konuşmacı olarak katıldığı “İnsan Nasıl Kemale Ulaşır?” konulu bir konferans gerçekleştirildi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa;  İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Numan Ünver, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı yaptı. İnsan-ı kâmilin; sözlerinde dürüst, davranışları iyi, ahlakı düzgün ve varlıktaki hikmetlere vakıf olan insan olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Bostancı, varlık ve bilgi teorisi yönü olan dinî ve ahlakî yönleri bulunan insan-ı kâmil teriminin derinlikli bir kavram olduğunu belirtti. Dekan Bostancı böylesine önemli bir konuyu Türkiye’de tasavvuf sahasının önemli isimlerinden biri olan Prof. Dr. Mustafa Kara’dan dinleyeceklerinden dolayı memnun olduklarını ifade etti. Dekan Bostancı programa teşrif ettiği için Prof. Mustafa Kara’ya ve böyle bir programı düzenledikleri için Yedi Hilal ve Keşf-i Kadim öğrenci topluluklarına teşekkürlerini iletti.

Prof. Dr. Mustafa Kara, konuşmasının başında “İnsan Nasıl Kemale Ulaşır?” şeklindeki sohbet konusunun insan, yol ve kemâl şeklinde üç kavramı ihtiva ettiğini belirtti ve konuşmasını bu üç kavram bağlamında sürdürdü. Konuşmasında ilk olarak insan kavramı üzerinde duran Prof. Dr. Kara insan kelimesinin Arap filologlarından bazılarına göre nisyan (unutmak) kökünden bazılarına göre ise ünsiyet (dostluk) kökünden geldiğini belirtti.

Prof. Dr. Kara sözlerinin devamında konuşmasının ikinci önemli kavramı olan “yol” üzerinde durdu. Kemâl yolunun nasıl bir yol olduğu sorusuna ilk surenin ilk duası olan “Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet” âyetinde cevap verildiğini aktaran Prof. Dr. Kara kendine nimet verilenlerin ise başka bir surenin başka bir âyetinde “Kim Allah’a ve Peygambere itaat ederse işte onlar, Allah’ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehidlerle ve iyi kimselerle birliktedirler” şeklinde açıklandığını ifade etti.

Prof. Dr. Kara konuşmasının devamında kemâle giden yolun ahlak yolu olduğunu belirtti ve bu yolun engelleri ve çıkmazları üzerinde durdu. Peygamberimizin ahlak için gönderildiğini kaydeden Prof. Dr. Kara, din eğitimi ve gönül eğitiminin de neticede ahlak eğitimi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kara kemâle giden yoldaki engeller ve çıkmazların en büyükleri arasında kibir, kin ve riya olduğunu ve bunların zıddı olan tevazu, muhabbet ve ihlas niteliklerine sahip olmak gerektiği üzerinde durdu. Çağımızda kemâle giden yoldaki engellere yenilerinin eklendiğini belirten Prof. Dr. Kara, bu çağda müminleri tehdit eden çağdaş problemlerin kapitalizm, sekülerizm ve materyalizm şeklinde üç başlıkta özetlenebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Kara konuşmasının sonunda insan, gönül ve ruh eğitiminin zaman, mekân ve ihvan şeklinde üç önemli unsuru olduğunu söyleyerek bu başlıklar altında öğrencilere birtakım tavsiyelerde bulundu. Prof. Dr. Mustafa Kara, dinleyiciler tarafından sorulan soruları da cevaplandırdıktan sonra sözlerini tamamladı.

Program, Prof. Dr. Mustafa Kara’ya hediye takdiminin ardından sona erdi.


662 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.