“İklim Değişikliği ve Hisse Senedi Piyasaları” Semineri Düzenlendi

“İklim Değişikliği ve Hisse Senedi Piyasaları” Semineri Düzenlendi
03.02.2022
1.278
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Muhasebe ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUFAM) tarafından “İklim Değişikliği ve Hisse Senedi Piyasaları” konulu çevrimiçi seminer düzenlendi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümünden Doç. Dr. Elmas Yaldız Hanedar moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe konuşmacı olarak ekonomist Ensari Eroğlu katıldı. Eroğlu, yaptığı sunumda Stockholm Üniversitesinde aldığı yüksek lisans eğitimi kapsamında iklim değişikliğinin hisse senedi piyasaları üzerine olan etkilerini incelediği tezinden veriler sundu.

Sunumunda küresel ısınmanın son 50 yılda daha önce görülmemiş bir hızda arttığına dikkat çeken Eroğlu, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği kaçınılmaz olarak hayatımızın içinde ve dünyamızı yeniden şekillendiriyor. İklim değişikliği ile ilişkili çeşitli risk faktörleri var, bunlar arasında finansal riskler de mevcut. İklim değişikliği makroekonomik verileri etkileyerek finans piyasalarını da etkiliyor, bu da piyasa riski olarak çeşitli varlık fiyatlamalarında kendini gösteriyor” diyerek, bu durumun hisse senedi piyasalarını nasıl etkilediğini araştıran çalışmasının bulgularına yer verdi.

Eroğlu, IPCC sıcaklık değişimi senaryolarına ve ND-GAIN iklim kırılganlığı ve direnci endekslerine değinerek iklim kırılganlığı ve iklim direncinin dünya genelinde borsa getirileri ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu belirtti. Eroğlu; çeşitli coğrafi, ekonomik ve iklimsel faktörler dikkate alındığında iklim değişikliği ile endeks getirileri arasındaki ilişkinin gelişmişlik düzeyi, ortalama sıcaklık ve yağış değişimi, ekvatora yakınlık gibi faktörlere bağlı olarak değiştiğini vurgulayarak bu konuda edindiği temel bulguları detaylı olarak paylaştı.

Seminer, Eroğlu’nun sunumunun ardından gerçekleşen soru cevap etkinliği ile son buldu.


1.278 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.