Her Yıl 150 Türk Öğrenciye Burs

Her Yıl 150 Türk Öğrenciye Burs
03.03.2016
546
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından düzenlenen söyleşiye Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Dr. Osman Şahbaz konuk oldu. Türkiye ile Macaristan arasında ticari ilişkilerin arttığına dikkat çeken Şahbaz,  Macaristan’ın her yıl 150 Türk öğrenciye burs verdiğini söyledi.

Sakarya Üniversitesinin çeşitli bölüm ve birimlerinde eğitim gören öğrencilerimizin derslerinde gösterdikleri gayretlere ek olarak entelektüel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla her Çarşamba düzenlenen SASGEM etkinliklerinin bu haftaki konuğu Dr. Osman Şahbaz konuk oldu. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen söyleşide Şahbaz, Türkiye –Macaristan ilişkilerinin tarihsel gelişimi, ekonomik boyutu ile Macaristan’da öğrenci olmak konularında öğrencileri bilgilendirdi.

Ticaret ilişkileri büyük oranda arttı

Türkiye-Macaristan ticaret hacmi hakkında bilgi veren Şahbaz, “Ticari olarak 1990’lı yılların başında 101 milyon dolar dış ticaret hacmimiz vardı. 1998 yılında Macaristan ile imzalanan Serbest Ticari Anlaşması ile ticaret ilişkileri büyük oranda yükseldi. Bugünkü dış ticaret hacmimiz 2 buçuk milyar dolar seviyesinde. Daha çok Macaristan’a sattığımız ve aldığımız ürünler birbirleriyle benzerlik oluşturuyor. Otomotiv, otomotiv yedek parçaları, makineler, kimya sanayi, elektronik aletler, ev aletleri, tarımsal ürünler, hayvansal ürünler, kesilmiş büyükbaş ve küçükbaş et“ diye konuştu.

Macaristan’ın jeopolitik olarak önemli bir yerde bulunduğunu dile getiren Şahbaz, “Macaristan lojistik açıdan da çok kıymetli bir bölgede yer alıyor. Macaristan yönetimi bunu farkındalar. Türkiye’den gelecek yatırımlarında lojistik açıdan yatırımcı davet ediyorlar” diye konuştu.

Her yıl 150 Türk öğrenciye burs

Şahbaz, “Macaristan ile imzalanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği anlaşması sonucunda her yıl 150 Türk öğrenciye Macaristan hükümeti burs veriyor. Macaristan’daki üniversiteler genel olarak eğitim alanlarına göre ihtisaslaşmıştır. Mesela Budapeşte Teknik Üniversitesi sadece mühendislik eğitimi veriyor. 1782 yılında kurulmuş. Budapeşte Teknik Üniversite’sinden üç tane Nobel Ödülü almış bilim insanı var. İki tanesi fizik alanında, bir tanesi kimya alanında” şeklinde konuştu.

Etkinliğin sonunda Şahbaz, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

03/02/2016 – MA
546 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.