Hayat Kurtaran Uyarılar

Hayat Kurtaran Uyarılar
18.11.2011
1.337
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ)’nde düzenlenen konferansta depremde ilk 72 saatte yapılacaklar anlatıldı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Afet Eğitim Hazırlık Günü (Depremde İlk 72 Saat)’ adlı konferansta, SAÜ Sağlık Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Işık Atasoy, deprem öncesi, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenleri anlattı.

Deprem öncesi hazırlıklı olmanın hayat kurtardığını söyleyen Atasoy, olası bir deprem öncesi aile ve komşularla acil plan tatbikatının yapılması gerektiğini dile getirdi. Evdeki eşyaların iyice duvara sabitlenmesini gerektiğini dile getiren Atasoy, deprem anında yangın çıkma ihtimaline karşı yangın söndürme cihazı bulundurulmasını ve bu cihazın kullanımının aile üyelerine de öğretilmesi gerektiğini söyledi.

İlkyardım bilgilerini öğrenin

İlkyardımın önemine değinen Atasoy,  deprem öncesi yapılacaklar konusunda şu uyarılarda bulundu: “Evinizde İlkyardım Çantası mutlaka bulundurun. İlkyardım bilgilerini öğrenin ve yakınlarınızı bu konularda eğitin. Sadece sizin bilmeniz yeterli değil. Deprem olayı bittikten sonra yanınıza almanız gereken önemli evrak, para veya eşyalarla birlikte dışarıya çıkmanın planını ve bunun tatbikatını yapın. Deprem sonrası radyo, el feneri gibi cihazlara ihtiyacınız olacağından evinizde yedek pil bulundurun.  Aile üyelerinize; doğalgaz, su vanasının ve elektrik şalterinin nerede olduğunu ve nasıl çalıştığını öğretin.”

Panik Yapmayın

Deprem anında sakin ve soğukkanlı olunması gerektiğini belirten Atasoy “Panik yapmayın. Panik ile oluşabilecek izdihamın deprem kadar tehlikeli olabileceğini unutmayınız.Kesinlikle yüksek katlardan atlamaya çalışmayın. Balkon ve pencerelerden uzak durun. Merdivenlerden, merdiven boşluklarından uzak durun, asansör kullanmayın.”

Önce kendinizi kontrol edin

Deprem sonrası genelde insanların ilk olarak başkalarına yardıma koştuğunu söyleyen Atasoy, kişilerin ilk önce yaralanmaları olup olmadığı konusunda kendilerini kontrol etmeleri gerektiğini ifade etti. Atasoy, gaz kaçağını kontrol edilmesi ve elektriğin kullanılmaması konusunda uyarılarda bulunurken etrafta cam kırığı gibi kesici ve yaralayıcı maddeler olacağı için kalın elbise ve ayakkabı giyilmesini tavsiye etti.

Deprem sırasındaki yaralanma türlerinden söz eden Atasoy, en çok ezilme, kanama ve kırıkların görüldüğünü söyledi. Özellikle yardım amacıyla yapılan bilinçsiz müdahaleler konusunda uyarılarda bulunan Atasoy en çok kırık şüphesi olan yaralılarda yanlış tedavi uygulamalarının yapıldığını ifade etti.

Afet Eğitimi Okul Öncesinden Başlamalı

Afet eğitiminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Atasoy “Depremden korunmanın ilk ve tek yolu vatandaşları bilgili, bilinçli, sorumlu yetiştirmektir. Bütün bunların başarılabilmesi için de afet eğitimine okul öncesinden başlanmalıdır. Birey ve toplumun deprem konusunda eğitilip bilinçlendirilmesi, öncelikle örgün eğitim sistemi tarafından gerçekleştirilmelidir.”

 

17/11/2011 – Adil Bical

 
1.337 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.