“Gazze ve İnsan Hakları” Paneli ile İsrail-Filistin savaşının hukuki boyut konuşuldu

“Gazze ve İnsan Hakları” Paneli ile İsrail-Filistin savaşının hukuki boyut konuşuldu
13.12.2023
741
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda ” Gazze ve İnsan Hakları” Paneli düzenlendi.

Sakarya Valiliği ve SAÜ Hukuk Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen panelde, İnsan haklarının uluslararasılaşması ve barış beklentisi : Umutlar ve Gerçekler, Gazze’de işlenen suçlara ilişkin ulusal ve uluslararası yargılama mekanizmaları, Barbarlar ve hak sahipleri olmak üzere 3 ayrı konu incelendi.

Panele Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Sakarya Barosu Başkanı İlknur Ebiz Yıldız, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Narbay panel moderatörlüğünü üstlenirken, Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Bulut, Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Koca, Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi O. Vahdet İşsevenler ise konuşmacı olarak katıldı.

Moderatör Prof. Dr. Şafak Narbay açılış konuşmasında, “ 7 Ekim 2023 tarihinden bugüne kadar insanlık adına bildiğimiz ne kadar değer varsa Dünya ölçeğinde hepsinin sadece kağıtlarda yazılı olduğunu bir kez daha büyük bir acı ve şaşkınlıkla müşahede ediyoruz. Dün Bosna’da binlerce masum insanın katledilişine göz yumanlar bugünde Gazze’de aynı duyarsızlığı bir kez daha sergilemeye devam ediyorlar. Evrensel değerler diye nitelendirilen ve sadece insan olmanın gereği olarak sahip olduğumuzu zannettiğimiz bu değerlerin Gazze’de sözde Dünya gözetiminde kural, hukuk tanımaz barbar İsrail tarafından enkaz altında bırakıldığını hep birlikte gözlemliyoruz. Bütün bu tezatların içerisinde bugün alanın uzmanları ile hukuk çerçevesinde Gazze ve insan haklarını değerlendirmeye çalışacağız” ifadelerine yer verdi.

Dr. Öğr. Üyesi O. Vahdet İşsevenler yaptığı konuşmada, “Savaş, anlam dünyasının bir parçasıdır. Hastanelere saldırılması ve sivillerin öldürülmesi, yapılanların meşruluğunu kaybettiriyor. Hukuk’un temel kavramlarını gözden geçirmemiz gerekiyor. Gazze’liler öldürülüyor, varlıkları tanınmıyor “ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Nihat Bulut konuşmasında, “Gazze meselesi Uluslararası hakların ihlal edildiğinin bir göstergesidir. Modern toplum öncesinde insan hakları yoktu diyemeyiz. Nerede bir toplum varsa orada insan hakları vardır. İnsan hakları evrenseldir, bu bilgi soyut bir insan tanımından geçer. Özgürlük dediğimiz şey, dışarıdan bir müdahale yapılmadığı sürece geçerlidir, ayrıca hak ve özgürlük kişisel menfaatlerden geçer “ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Mahmut Koca konuşmasında, “Genelde Türk toplumu ile alakalı sorunlara değinirdik fakat Gazze meselesi ile birlikte farklı toplumların meselelerine değinmiş oluyoruz.
Bu yaşadığımız krizin arkasında derin krizler var. Birinci ve ikinci Dünya savaşının dahi, Batı’nın anlam karmaşasından ortaya çıktığını söyleyebiliriz. İnsan haklarını ihlal eden kişilere yönelik denetleyici mekanizmalar kuruldu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin amacının ihlal faaliyetlerin ortadan kaldırılması olduğunu söyleyebiliriz. Bu mekanizmaları, 2. Dünya savaşında galip gelenler kurdular. Irak savaşı, Ukrayna savaşı, Gazze meselesi ise Birleşmiş Milletler’in ne kadar yetersiz olduğunu ortaya koydu. Bir önceki ABD Başkanı, BM’ye maaşınızı ben veriyorum demişti.
Uluslararası güvenlik konseyinin bir üyesi, savaş olmasın çağrısını veto edebiliyor.
Bizim hukuku talep etmekten başka çaremiz yok, aslında bu bizim direkt olarak varlık sebebimizdir. Adaletin karşısı zulümdür ve hiçbir zaman zulüm galip gelemiyor. Tarih bize bunu gösteriyor. Yeryüzünün neresinde olursa olsun, zulme karşı ses çıkarmak tepki göstermek Türklerin tarihsel sorumluluğudur. 75 yıldır bu insanlar, İsrail’in zulmü altında, insanlar öldürülüyor. Tüm bunların gayesi o insanları o topraklardan uzaklaştırmak “ifadelerine yer verdi.

Panel belge takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.


741 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.