18.11.2022

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Seminerleri kapsamında “Frege’nin Gönderge Teorisi ile Gelenbevi’nin Delalet Teorisi Arasında Dair Karşılaştırma” isimli bir seminer gerçekleştirildi.

SAÜ İlahiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen seminere Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Mantık Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Elif Özel konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Öğretim Üyesi Özel, konuşmasına Frege ve Gelenbevi’nin ilmi özgeçmişinden söz ederek başladı. Frege’nin felsefi nosyonunu aritmetik ve matematiksel önermeleri dile indirgemek olarak ifade eden Özel, Frege’nin bu anlayışı savunmasına neden olan geleneği konu edindi. Frege’de gönderge, özdeşlik, referans gibi kavramlar izah edildikten sonra Gelenbevi’de delalet teorisi işlendi. Bu değerlendirmelerin sonucunda Gelenbevi ve Frege arasındaki benzerliklere ve farklılıklara işaret edildi.

Seminer, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.