Faizsiz Finans ve Katılım Bankacılığı Çalıştayı

Faizsiz Finans ve Katılım Bankacılığı Çalıştayı
03.01.2014
865
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), ‘Faizsiz Finans ve Katılım Bankacılığı Çalıştayı’nda temsil edildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin ortak organizasyonunda BDDK, TCMB, SPK ve BİST gibi Türk mali sektörünün tüm düzenleyici ve denetleyici kurumları, katılım bankaları, belirli üniversiteler ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın katıldığı bir çalıştay düzenlendi. 21-23 Aralık 2013 tarihleri arasında Ankara Kızılcahamam’da düzenlenen çalıştayda, Türkiye’de faizsiz finansal sistemin bugünü ve yarınına dair her şey, ilgili tüm taraflarca ayrıntısı ile ele alındı ve bu alanda Türkiye’nin vizyonunu ve yol haritasını oluşturmak amaçlandı.

Çalıştay kapsamında oluşturulan dokuz çalışma masasından biri olan “Eğitim, İnsan Kaynağı, Sertifikasyon” masasına SAÜ adına katılan SAÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Ekonomisi ve Finansı Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Mehmet Saraç, çalıştayda üniversitenin bugüne kadar İslam Ekonomisi ve Finansı alanındaki çalışmalarını, mevcut programlarını ve vizyonunu anlatma imkânı bulduklarını ifade etti. SAÜ’nün Türkiye’de İslam Ekonomisi ve Finansı adı altında disiplinlerarası bir bölüm kurarak bu alanda yüksek lisans eğitimine başlayan ilk devlet üniversitesi olduğunu hatırlatan Saraç, çalıştayın başlangıcında BDDK Başkanı Mukim Öztekin’in yönettiği panelde yapılan konuşmalar sonucunda ortaya çıkan temenni ve önerilerin SAÜ olarak zaten yerine getirilmeye başlandığını söyledi. Saraç, “Davetli olarak katıldığımız ‘eğitim’ masasının ortak kanaati, bu sektördeki farkındalık, sürdürülebilir gelişme ve insan kaynağı açısından üniversitelerin hayati önemde olduğu idi. Bunun yanında masada gerek üniversite eğitimi, gerek işyerinde eğitim, gerekse lisanslama eğitimi boyutları da ele alındı” diye konuştu.

Katılımcıların kendi konularında yapılması gerekenleri enine boyuna tartışarak hazırladığı “Eğitim masası” raporundan bazı satırbaşları ise şu şekilde:

“Katılım bankacılığı ve faizsiz finans alanında Türkiye’de sadece Sakarya Üniversitesi ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde başlı başına yüksek lisans programları mevcuttur. Bunun dışında da İİBF ve benzeri fakültelerde İslam ekonomisi ve finansı, ilahiyat ve İslami İlimler fakültelerinde ekonomi-finans alanındaki derslerin programlara konulmasıyla katılım bankacılığı için elverişili bir beşeri altyapı sağlanmış olacaktır.”

“Katılım bankacılığı ve faizsiz finansa yönelik Türkçe kaynaklarda eksiklikler gözlenmektedir. Bu alandaki eksikliği gidermek için önemli İslami Finans, Ekonomi, İslami Bankacılık, İslami Sigortacılık vb. sahalardaki belli başlı yabancı kitapları tercüme ettirecek ve telif eserler oluşturacak bir mekanizma hayata geçirilmelidir.“

“SPK’nın ilgili Tebliğinde yapılacak değişiklikle SPL (Sermaye Piyasası Lisanslama Kurumu) tarafından yapılan lisanslama sınavlarına faizsiz finans alanının da eklenmesi genel kabul görmüştür.”

“Mevcut durumda katılım bankacılığı ve faizsiz finans alanında çalışan ve çalışmak isteyen akademisyenlere, araştırmacılara ve uygulamacılara ve eserlere ilişkin oluşturulacak bir veri tabanı, ülkemizde bu alanda çalışan kişilerin tespit edilmesine ve işbirliği imkânlarının gelişmesine katkı sağlayacaktır.”

“Banka personeline yönelik eğitimlerde BDDK, Merkez Bankası ve SPK ile işbirliği imkânları araştırılmalıdır. Katılım Bankacılığına yönelik bir Enstitü/Araştırma Merkezinin üniversiteler, BDDK, TCMB, katılım bankalarının ana ortakları ile TKBB birlikte kurabileceği düşünülmektedir.”

02-01-2014 / ST


865 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.