Evrenin Gizemleri Konuşuldu

Evrenin Gizemleri Konuşuldu
07.12.2018
1.493
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Çarşamba Konferansları kapsamında “Evrenin Gizemleri” konulu konferans düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirilen konferansta İbn Haldun Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Enis Doko konuşmacı olarak yer aldı. Konferansa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Güman, bazı öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşması Dr. Öğr. Üyesi Hülya Terzioğlu tarafından yapıldı. Konuşmasında yaratılışın Kur’an-ı Kerîm’in temel konuları arasında yer aldığını belirten Terzioğlu, “Varlık ve kâinat, bizim inancımıza göre kıymet-i harbiyesini Allah’ın varlığına şehadeti noktasında bulmaktadır. Dolayısıyla kâinatın varlığı, bütün kanunları, yasaları ki bunlara sünnetullah diyoruz, tek bir şahitliği gerçekleştirmek için vardır” diye konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Enis Doko konuşmasının başında bilimin doğa yasaları ya da doğal nedensellikle evreni açıkladığını söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Doko, “Ama bu yasaların niçin var olduğu bilimin konusu değildir. ‘Bu yasalar niye var?’, ‘bu yasalar niye bu şekilde?’ gibi sorular bilimin değil, daha çok felsefenin alanına girer. Bu yüzden bugün konuşacağım bilimsel gizemler, bu yasaların kendiyle ilgilidir. Yani bilimin açıklama iddiasında bulunmadığı, bulunmayacağı şeylerle ilgili olacak” şeklinde konuştu.

Evrende bir boşluk bulmaya çalışıp oradan Allah’a ulaşmaya çalışmanın doğru bir yaklaşım olmadığını ifade eden Doko, “Evrenin içindeki yasalar, Allah’ın yasaları ya da Allah’ın evreni kontrol etmek için kullandığı aletlerdir. Dolayısıyla yasalarda bir boşluk aramak demek, haşa Allah’ın aletlerinde boşluk aramak demektir. Bizim aramamız gereken şey, aletlerin kendisinde yani yasalarda” dedi.

Konuşmasının devamında evrenin yapısı ve oluşumu hakkında bilgi veren Doko, evrenin gizemlerini şu yedi başlıkta açıkladı: “’Neden hiçbir şey yok da bir şeyler var?’, ‘Neden evrende hassas ayarlar var?’, ‘Neden evrende yasalar var?’, ‘Niçin evren keşfedilebilir yapıda?’, ‘Neden evren teknoloji üretmeye müsait?’, ‘Niçin yasalar matematik olarak ifade edilebiliyor?’, ‘Neden estetik yasalara uygun bir evren var?’”

Dr. Öğr. Üyesi Enis Doko, konferansın devamında katılımcıların sorularını yanıtlarken, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın Dr. Öğr. Üyesi Doko’ya hediye takdiminin ardından konferans sona erdi.

07-12-2018 / ST


1.493 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.