Erken Teşhis Maddi ve Manevi Kaybı Önler

Erken Teşhis Maddi ve Manevi Kaybı Önler
05.01.2018
1.190
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Şube Müdürlüğü ile Sağlık Bakanlığı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) işbirliği ile “Kanser, Korunma ve Erken Tanı” adlı bir konferans düzenledi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen konferansa Adapazarı Toplum Sağlığı Merkezi Kanser Şubesi eğitim hemşirelerinden Aslıhan Pehleven ve Merve Hayırlı konuşmacı olarak katıldı.

Eğitim hemşiresi Aslıhan Pehleven konferansta kanserin tanımından, kansere yol açan etkenlerden ve kanser çeşitlerinden bahsederek, “Ne kadar erken önlem alınırsa o kadar az miktarda maddi ve manevi kayıp yaşanır” dedi.

5 kadından 1’i yakalanıyor

Pehleven, ulusal kanser tarama standartlarına göre 30 yaş üstü her kadının rahim kanseri için yılda bir kez “smear testi” yaptırması gerektiğini söyledi. Meme kanserinin tanımını yapan ve risk gruplarını sıralayan Pehleven, “Meme kanseri akciğer kanserinden sonra ölüm riski yüksek olan ikinci kanser çeşididir. Son zamanlarda ülkemizdeki 5 kadından 1’i bu kansere yakalanıyor. Fakat erken tanı koyulduğu takdirde yüzde 100 tedavi edilebiliyor” şeklinde konuştu.

Vücudunuzu tanıyın

Eğitim hemşiresi Merve Hayırlı da kanser konusunda insanların nasıl kendi kendilerini muayene edebilecekleri konusunu açıkladı. Hayırlı, “Kendi vücudumuzu tanımamız çok önemli. Vücudunuzda bir farklılık sezdiğinizde doktora başvurun. Erken teşhis her zaman hayat kurtarır. Tanı erken koyulduğunda herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi olunabilir” ifadelerini kullandı.

Beslenmenin etkisi büyük

Kolon kanseri hakkında da bilgi veren Hayırlı, Türkiye’de kolon kanserinin görülme sıklığı açısından üçüncü sırada yer aldığını ve beslenmenin kolon kanserine olan etkisinin büyük olduğunu anlattı. Hayırlı, konuşmasının devamında kolon kanseri belirtilerinden ve tedavisinden bahsetti.

04/01/2018- Gökdeniz P.


1.190 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.