Dünya Politikasının Dönüşümü ve Türkiye

Dünya Politikasının Dönüşümü ve Türkiye
21.03.2014
475
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından “Dünya Politikasının Dönüşümü ve Türkiye” konferansı düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlikte, SAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat ‘Dünya Politikasının Dönüşümü ve Türkiye’ konulu bir konferans verdi.

Batı’nın dünya politikasında son 200 yıllık bir dönemde üstün olduğunu belirten Prof. Dr. Kemal İnat, “Batı 2. Dünya Savaşından sonra kendi içerisinde işbirlikçi politikayı keşfettikten sonra dünyada ki diğer bölgelere son dönemde aşırı müdahaleci ve işbirliğini arka plana iten politika içinde olduğunu görüyoruz. Bugünün dünyasına baktığımızda maalesef hala Batı’nın üstünlüğündeki dünyadan bahsetmemiz gerekiyor. Biz Batı dünyasının parçası değiliz. Keşke biz daha fazla dünya politikasında öne çıkan bölge olsaydık’ şeklinde konuştu. Batıya karşı ilk meydan okumanın Japonya tarafından ekonomik ve askeri anlamda olduğunu fakat 2. Dünya Savaşı’nda büyük tahribata uğradığını, şimdi ise Çin Halk Cumhuriyeti, Brezilya, İran ve Hindistan’ın Batı dünyasını rahatsız eden büyüme içinde olduğunu belirtti. 1980 sonrası Türkiye’nin ekonomik olarak büyümeye geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Kemal İnat, ‘Son 30 yıllık büyümeye rağmen maalesef halen daha Amerikan ekonomisinin 20’de 1’iyiz’ dedi.

1980 sonrası Özal dönemine kadar Türkiye’nin Amerika’nın ağırlığı olan bir dış politika izlendiğini anlatan Prof. Dr. Kemal İnat, ‘Özal döneminde Türkiye Amerika’ya sırtını dönmeden, çok boyutlu bir dış politika stratejisi geliştirdi. Avrupa Birliği, Rusya ve İslam Ülkeleri ile ilişkilerini geliştirmeye çalıştı.’ şeklinde konuştu. AK Parti Hükümeti’nin de bu yolda devam ettiğini Türkiye için tehdit olarak gözüken İran ile Kuzey Irak Yönetimi ile iyi ilişkiler geliştirerek, ekonomik ve güvenlik anlamında olumlu adımlar atıldığını anlattı.

2011 yılının başlarında Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerinin çoğuyla arasının bozulduğunu öne süren Prof. Dr. Kemal İnat, İsrail ile ilişkilerin bozulmasının diğer ülkelerle ilişkileri de dolaylı olarak olumsuzetkilediğini söyledi. İsrail’in Gazze’ye saldırısı sonrasında Türkiye, önemli bir tepki gösterdiğini anlatan İnat, “Türkiye, izlediği politikayla, kendi politik ilkeleriyle İsrail’in bu saldırgan politikasına karşı çıkma ihtiyacı hissetti. Bunun bize yansıması, eksen kayması yönündeki eleştiriler oldu. Eksen kayması baskısına maruz kalan hükümet, bazı noktalarda geri adım atmak zorunda kaldı” diye konuştu.

NATO’nun savunma politikaları çerçevesinde Türkiye’nin radar üssüne ev sahipliği yapmayı kabul etmesinin İran ile ilişkileri olumsuz etkilediğini belirterek, Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik nahiyesinde Türkiye’nin kurmak zorunda olduğu radar üssüne aşırı tepki vermesi ve ilişkilerin giderek bozulmaya başlamasını İran’ın yanlışı olarak görmek gerektiğini söyledi.

Türkiye-İran ilişkileri olumsuz atmosferde gelişirken, Arap Baharının yaşandığının altını çizen Prof. Dr. Kemal İnat, ‘Arap devrimleri, bölgede hiçbir ülkenin hazırlıklı olmadığı gelişmelerdi. Batılı ülkeler de Arap devrimlerine hazırlıklı olmadıklarını gösterdi. Bu, Türkiye’nin bölgedeki ülkelerle kurduğu işbirliği temelli ilkelerin bozulmasına yol açtı. Bu gelişmelerde Türkiye dış politika ilkelerini terk etmedi. Türkiye, son dönemde konumunu iyileştirdi’ şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda Türkiye’nin, ekonomik, askeri ve diplomatik olarak çok ilerleme kaydetmesine rağmen, geldiği noktada hala Amerika Birleşik Devletleri ya da diğer batılı ülkelerle karşılaştırdığında kapasitesi sınırlı bir ülke olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kemal İnat, ‘Türkiye’den beklentilerin de kapasitesinin sınırlı olması gerekir’ dedi.

21/03/2014 – MA
475 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.