“Dünya Mevlana’da ne buldu” programıyla Mevlana Celaleddin Rûmî anıldı

“Dünya Mevlana’da ne buldu” programıyla Mevlana Celaleddin Rûmî anıldı
20.12.2023
953
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Turgut Özel Kültür ve Kongre Merkezinde Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dört Kapı Öğrenci Topluluğunun katkılarıyla “Dünya Mevlana’da ne buldu” adlı sunum ve tasavvuf müziği dinletisi gerçekleştirildi.

Orkestrada Öğr. Gör. Dr. Cengiz Altan, Muhammed Ali Genç, Ahmet Hakan Demir ve Kemalcan Ergün görev aldı.

Programda, Sevelim Hz. Mevlana’yı, Medet Allah Sana Sundum Elimi, Hazret-i Pir Efendimiz, Şem-i Ruhuna Cismimi Pervane Düşürdüm ve Dinle Sözümü Sana Direm adlı parçalar seslendirildi.

Mevlâna üzerine konuşma yapan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Güleç, Mevlana’nın tanınmasında rol alan en önemli noktanın çeviri kitaplar olduğunu söyleyerek şu açıklamalarda bulundu, “1950-1960’lı dönemlerde hippi akımları sonrası insanlar farklı bir arayışa girdi. Özellikle Amerika’da çeviri kitapların yaygınlaşmasıyla birlikte dünya Mevlana’yı tanımaya başladı” dedi. Mevlana’nın bir imgeye dönüştüğünü belirten Güleç, “Bu Mevlana’da ne var? Neden bu kadar çok seviliyor ? “şeklindeki sorgulamaların Mevlana Celaleddin Rumî’nin nasıl ve niçin bir dini imgeye dönüştüğünü gayet güzel açıkladığını belirtti. Güleç, Mevlana’nın cenazesine katılan Yahudi ve Hristiyanların “Biz Mevlana’da kendi peygamberlerimizin mahiyetini bulduk” demelerinin onun evrensel bir imge haline gelmesinin bir örneği olduğunu vurguladı

Program soru-cevap ve belge takdimi ile sona erdi.

Haber ve Fotoğraf: Baki Burak ATAK


953 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.