Dokuz Sütün (24.12.2012):Sadece 190 konut sahibi ‘Binam sağlam mı? diye başvurdu!..

24.12.2012

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı,’Binam aslında sağlam’diye itirazda bulunan orta hasarlı bina sahiplerinin üniversitelerden bu yıl sonuna kadar’risksiz’raporu almaları halinde hasar kayıtlarının silinerek yıkımdan vazgeçileceğini açıklamıştı. Sürenin bitimine 12 gün kala, yaklaşık 1 (X) 0 orta hasarlı konut bulunan Sakarya’da, sadece 190 konut sahibi’Binam gerçekten hasarlı mı?’diye müracaatta bulundu. Sakaıya’da 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen 1000 civarında orta hasarlı konut onaylamadı. Van depreminin ardından Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi, onarım süresi dolan konutlar için yıkım karan aldı. Binaların boşaltılması için su ve elektrik gibi kamu hizmetleri kesildi. Ancak, orta hasarlı konut sahipleri, konutlarının onarımlarını yaptırdıklarını ancak belgelendiremediklerini ya da binalarının afet yardımından faydalanmaları için hasarlı gösterildiğini iddia etti. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, orta hasarlı konut sahiplerinden bu yıl sonuna kadar üniversitelerden?’risksiz’raporu getirmeleri halinde orta hasar kayıtlarının silineceğini açıklamıştı. Bunun üzerine Sakarya Valiliği, orta hasarlı konut sahiplerine bilgilendirme yazısı gönderdi. Ancak beklenen başvuru olmadı. Sürenin bitimine 12 gün kala KKK) civarında orta hasarlı konut bulunan Sakarya’da, sadece 190 konut sahibi’Binam gerçekten hasarlı mı’diye müracaatta bulundu. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ (SAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz, orta hasarlı binaların kontrolü için şimdiye kadar sadece 190 konut sahibinin müracaatta bulunduğunu belirtti. Yılmaz ” Başvuruda bulunulan binalarla ilgili incelemelerimiz sürüyor. Biz daha çok başvuru bekliyorduk. Başvurunun az olmasının belki iki sebebi olabilir. Bu sebeplerden bir tanesi’Nasıl olsa 13 yıldır bu binalar yıkılmadı bundan sonra da yıkılmaz, bir çözüm bulunur’şeklinde ilgisizlikte olabilir. Ya da vatandaş konutunun hasarlı olduğunu kabul ediyor, yıkıma razı geldiğini düşünüyordur. Biz bu binaları 2007 deprem yönetmeliğine inceliyoruz ” diye konuştu.

Dokuz Sütün  – 24 Aralık 2012